65

Här ska jag bo när jag blir gammal och idag på min 65-årsdag ska jag anmäla mig till deras bostadskö. (Detta inlägg tidsinställde jag till idag redan den 27 nov 2013.)

Wollinska Stiftelsen

Oscar Wollin(1846-1928) kom till Kalmar 1874 där han köpte apoteket Lejonet och i oktober samma år fick han sina privilegier som apotekare. I mars 1882 gifte sig Oscar med Hilma Sjöling(1858-1943).

Hilma och Oscar Wollin fick inga egna barn och de hade kommit överens om ett gemensamt testamente med påföljden att Hilma fick sitta i orubbat bo vid makens bortgång. I det gemensamma testamentet nedtecknades donationer och gåvor. Testamentet blev offentligt 1943 efter Hilmas bortgång.

Av testamentet framgår att donationen skall förvaltas av en ”stiftelse, som benämnes Wollinska Stiftelsen, för beredande av ett hem för pauvres honteux i Kalmar”. Våren 1949 lades grunden till Stiftelsens första bygge i kv Cypressen med adress Kungsgatan 13. Om stiftelsens fastigheter och byggnader står att läsa på annan plats.

I såväl Kalmar som Borgholm finns gatunamn uppkallade efter Oscar Wollin.

Anna

2 comments
  1. Stort Grattis på födelsedagen så här en dag efter. Tänkte dock på dig igår,men var barnvakt åt barnbarnet, nu 3 år, så då räcker tiden inte till annat. 
    Ha det bra
    kram fr Annika

    1. Tack Annika! Nu går det snart så är vi alla fyra pensionärer, inte länge sen jag som 12-åring kom till er i Rågsved. Jo förresten det är ju jättelänge sen, tänk vad mycket vi hunnit med att göra sen dess. 🙂  Kram tillbaka!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.