Göra av med


Goda bär som stannat för länge i frysen

Halkade in på en blogg, Minimalisterna, måste dela vidare till dej som, kanske som jag, flyttar eller bara behöver röja lite – eller mycket/jättejättemycket!? Många bra tips som jag känner igen som det jag själv gjort.

10 saker du kan göra dig av med idag

Alla har vi en liten samlare inom oss som samlar på prylar och kläder vilka misstänker oss få användning av framöver eller för vilka vi byggt upp nostalgi kring och därmed har svårt att rensa bort även fast vi inte använder eller behöver dem.

Detta kan göra det svårt att veta i vilken ända du ska börja när du ger dig på ett rensningsprojekt. Vårt generella tips är att börja rensa där du är sugen på att rensa, men det kan också vara strategiskt att börja med några enkla rensningsställen för att komma igång.

Vi har därför satt samman en lista på 10 områden i hemmet där du med största sannolikhet har saker du enkelt kan göra dig av med redan idag genom att sälja, skänka eller slänga:

1. Lakan och handdukar. Gamla, slitna, omatchande och urblekta sängkläder och handdukar som sällan används kan du med gott samvete göra dig av med genom att skänka till kvinnojourer, härbergen, katthem eller liknande. Vi har idag tre uppsättningar sängkläder som vi varierar mellan till vår dubbelsäng och lika många uppsättningar handdukar till badrummet. Utöver det har vi en uppsättning sängkläder till en gästsäng (enkelsäng). Har vi mer än en sovgäst får de använda ”våra” sängkläder eller helt enkelt ta med sig egna. 

2. Mediciner och vitaminer. Om bäst-före-datumet är passerat eller om du inte kommer använda dig av läkemedlet innan datumet går ut behöver det inte ta upp onödigt förvaringsutrymme. Till skillnad mot mat som går att smaka och lukta sig fram till huruvida denna går att äta är etta svårt med läkemedel som dessutom kan bli direkt hälsovådliga. Apoteken har särskilda påsar i vilka du kan stoppa alla mediciner du inte längre behöver och lämna in.

3. Plastburkar. Samlingen av dessa praktiska plastburkar i olika storlekar, Tuppeware-burkar och gamla glasslådor tenderar att växa sig större och större och bli mer och mer omaka. Vårt tips är att gå igenom din uppsättning och endast behålla de som är fräscha, av bra kvalitet och som har ett tillhörande lock. En stor del av plastburkarna kan förmodligen gå i plastinsamlingen utan större saknad.

4. Tackkort, vykort och brev. Även om det är mer sällan nu än för ett par år sedan så händer det fortfarande att ett och annat grattiskort, tackkort, vykort och brev hittar till postlådan. Dessa utgör ingen minnesgåva som kräver längre fysisk förvaring utan ska ses som en kort hälsning och fin gest. Att slänga det fysiska kortet som någon ombesörjt sig att köpa och skriva betyder inte att du förringar personens handling eller inte bryr dig om personen ifråga. Ibland sätter vi upp kortet på kylskåpet under en period och när vi tröttnat på det eller tillställningen ägt rum slänger vi kortet alternativt tar ett foto av det med mobilkameran och sparar i ett särskilt fotoalbum på mobilen.

5. Sprit. Hur många av flaskorna i ditt barskåp har du druckit ur de senaste året? Förmodligen kan du göra dig av med likör, rom och sprit du inte druckit eller bjudit på det senast tolv månaderna. När vi rensade i vårt då gedigna barskåp satte vi upp ett antal kriterier för vilka flaskor som hälldes ur och vilka som fick vara kvar, läs kriterierna om du behöver tips kring vad som kan vara värt att spara.

6. Tekniska prylar. Gamla mobiltelefoner, vhs-spelare, kameror och playstation som inte längre används gör ingen nytta i din källare eller när de ligger undangömda i en låda. Jag har skänkt eller sålt alla mina gamla mobiltelefoner till ”MobilPengar”, ”Envirofone” eller liknande. För tillfället har jag ingen back-up mobil, varken i form av jobbmobil eller gammal sparad mobil, då jag anser risken att behöva en som ytterst liten. Det är som bekant även bäst att sälja inaktuella prylar direkt innan de blir föråldrade och inte längre efterfrågas på andrahandsmarknaden.

7. Parfym. De flesta av oss har haft en period i livet när vi vid varje utlandsresa ville passa på att köpa en parfym på tax-free eftersom det var så billigt. Likaså haft parfym högt upp på önskelistan inför jul och födelsedag. Sakta men säkert byggdes ett parfymlager med halvfulla fina flaskor i olika färger och formationer upp. I samband med att vi flyttade ihop för ett år sedan rensade Herr Minimalist ut sin parfymsamling som ändå inte använts på flera år och när jag rensade i badrummet i somras åkte två av mina tre parfymflaskor ut. Hur många parfymer kan du rensa bort? Kom ihåg att parfymer räknas som farligt avfall så du slänger dem på rätt ställe. 

8. Galgar. Hur många galgar har du som inte har något klädesplagg hängande på sig? Trasiga galgar ska givetvis rensas bort och galgar som inte används ska inte ta upp onödig plats i din garderob, kanske finns det kemtvättar som gladeligen tar emot begagnade galgar? Jag har tidigare känt att jag haft galgbrist i garderoben och vid flera klädköp frågat om jag kan få med galgen. Sedan jag började rensa i garderoben har jag kunnat göra mig av med en hel del galgar allt eftersom garderoben krympt. Till jackor har vi fina trägalgar och Herr Minimalist har även trägalgar till sina vanliga kläder.

9. Kryddor. Det som är bra med färska kryddor, förutom att de smakar mer och bättre i maten, är att du ser när de börjar bli dåliga. Torkade kryddor har en förmåga att stanna kvar i våra köksskåp mer eller mindre för evigt om vi inte gör någon aktiv rensning eller gör slut på burkens innehåll. Innan vi rensade i vårt kryddskåp i somras stod där 52 stycken kryddor (!). Om du som vi har en större kryddsamling, börja kika på burkarnas bäst-före-datum och fundera över vilka kryddor du tycker om och använder regelbundet.

10. Koppar och muggar. Har du sparat alla koppar och muggar du fått i gåva och köpt genom åren så möts du förmodligen av en brokig samling i olika storlekar, mönster och material när du öppnar köksskåpet för att ta en kopp te eller kaffe. Fundera över hur många du verkligen behöver, vilka du tycker om att dricka ur som är hela och som förtjänar en plats i ditt köksskåp.

Detta är tio områden där jag är övertygad om att du enkelt kan hitta saker att rensa ut ur hemmet utan att det blir känslosamt eller för nostalgiskt. Jag vill dock varna för de nästan euforiska känslor du kan få av att rensa som gör att du bara vill rensa på fler och fler ställen i hemmet. Får du mersmak och vill fortsätta rensa kan du efter ovanstående även ge dig på tidningshögarna, sminket och barnens leksaker 🙂

 1. Lakan och handdukar har jag skänkt nu och jag tror jag kommer att skänka ytterligare när jag kommer till lådan med de som blev kvar. Jag har också tänkt att tre set är lagom och kanske något till för gäster.
 2. Mediciner håller jag som bäst på att kolla datum på, många kommer att åka tillbaka till Apoteket AB.
 3. Plastburkarna som jag aldrig använder har redan åkt all världens väg – till Stadsmissionen som allt annat jag skänkt. 
 4. Tackkort, vykort och brev är både slängda i brännbart och en del sparade. Några har jag faktiskt skickat tillbaka till avsändaren. Det var brev från typ sjuttiotalet och mottagarna blev nostalgiskt glada och tacksamma.
 5. Sprit – japp, den är med i flytten men skall gås igenom. Står i källarförrådet och väntar på sin dom.
 6. Tekniska prylar har slängts i den tekniska trådutrymmet på återvinningsstationen – men jag är säker på att det dyker upp mer när jag fortsätter att öppna lådor.
 7. Parfym – nope, inget kastat – beroende på att jag inte nyttjar parfym och därmed inte äger en endaste liten flaska.
 8. Galgar har jag skaffat enhetliga under tidigare år och nu åkte de få omaka och fula till skänks.
 9. Kryddorna hittade jag i en kasse igår. Jag slängde en hel del när jag plockade ur köket, kanske kan jag kasta mer nu när jag är på plats.
 10. Koppar och muggar, ja där har jag nog några att slänga. Allt kollas, funderas på och granskas innan det dskas och sätts in i skåp!

Ja, det är bara att sätta igång! 

Anna

1 comment
 1. Tack för tipsen och länken/länkarna. Minimalisterna har precis rätt tänk. Måste läsa mera i deras blogg och hämta inspiration. Sen gäller det bara att sätta igång.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.