Stockholmshelgen – sista delen

Pontonjärgatan, ja ungefär så här, lite kusligt, otrevligt minns jag pälsaffären där mamma jobbade. Jag gick där nu, jag har inte varit där på åratal. Mindes inte exakt var det var, det fanns flera småbutiker där det kunde varit, men denna liknade mest. Ytterdörren till höger, en liten trappa ner till butiken med ett fönster. En dörr där inne till vänster till atljén. Minns inte fönstret, där jag skrivit Sober Päls, det kan ha varit igensatt eller gardin för för jämnan. Ytterligare en dörr in till ett mindre rum innanför där mamma satt och sydde. Hon trivdes inte, hon satt där med chefens fru, Forsberg hette de. Hon hade dessutom värk i en arm, förmodligen arbetsskada?

Till julen, kan ha varit omkring 1970 fick hon ett kuvert med en slant och ett brev att hon inte var välkommen tillbaka efter julledigheten. Tror hon fick panik, aldrig varit arbetslös, vad skulle hon hitta på nu? Men detta var nog det bästa som kunde ha hänt, för hon började jobba hos gamla i hemtjänsten. Det tyckte hon var kul, hon fick träffa glada roliga människor. Ja nåväl någon surtant/-gubbe hade hon visst också. Men överlag så trivdes hon. Härligt!

En rolig grej var att mamma som var helnykterist och aldrig varit på Systembolaget följde med en pensionär som var lite småalkis för att handla rödvin. Jag tror att hon tyckte detta var lite spännande.   

Idag ser det ut så här, utan min redigering, ett trevligt bageri utan mörka skuggor vad jag kan se och utan mörka minnen förhoppningsvis. Hade gärna kikat in men det var lördagskväller och stängt. Känns som om jag inte kommer att komma tillbaka dit.

 

Anna

6 comments
 1. Det var intressant att höra lite om din mamma. Många ser ju hemtjänsten som ett mindre attraktivt jobb och det är tydligen svårt att få dit tillräckligt med folk nuförtiden. Jag tror nog många skulle kunna ägna sig med glädje åt det yrket om det bara syntes i lönekuvertet att de var uppskattade. Tyvärr är det ju inte så nu. Men helt bortsett från det så var det ju jättekul att hon hittade till ett jobb där hon trivdes mycket bättre. Jag har inte tittat in här på ett par dagar men jag har scrollat tillbaka och beundrat  dina alla Stockholmsbilder. Så underbart fina! Ha en trevlig helg, min vän!

  1. Tack min vän!

   Kram!

 2. Heeeeeeeeeeej AnMaJa
  Tittar in och kikar runt. Blir lite förvirrad och svårt att hitta runt hos dig, vanesak kanske,
  Ha det så gott och i morgon och njut
  Kramar fr emM

  1. Monika, vad har du svårt med? 

   Ett år sen jag bytte layout. 

   Kram!

 3. Vicken fin liten inblick vi fick i historien! Tack för att du delade! Tror liksom Andersdottern att hemtjänsten skulle kunna bli ett fint yrke om det dels syntes i lönekuvertet och dels fick en högre status i form av omskrivningar bl a i media. Det skulle kunna göras mindre byråkratiskt och mer mänskligt. Om viljan finns alltså. Men det gör den kanske inte?
  Tjo!

  1. Ullrika, jag håller med dej!

   Kram!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.