Sudden deafness


 

Plötslig hörselnedsättning 

Ja så är det. Har varit hos den stålliga läkaren på ett akutbesök idag igen. Han var dock både trevlig och ickestållig idag. Han ville skicka mig omgående till Öronmottagningen, men där fanns ingen som kunde ta emot mig så jag fick en tid kl 10 på måndag.

Jag har börjat med Prednisolon, cortisonpreparat, sex tabletter på direkten. Om det på måndag visar sig att jag inte behövde dem får jag trappa ner. Någon annan behandlig finns tydlligen inte och det gäller att gilla läget. 

Enligt Wikipedia; Sudden deafness, eller plötslig dövhet, är en mycket ovanlig hörselskada som kan drabba alla personer i alla olika åldrar. Vid plötslig dövhet är det vanligt att man till exempel vaknar en morgon och märker att det ena örat inte fungerar. I vissa fall medföljer även svår yrsel och det är även vanligt att man får ersättningsljud på det skadade örat, s.k. tinnitus.

Ca 50-60% av alla som drabbas av sudden deafness återfår delar av hörseln, men hos vissa blir hörselnedsättningen permanent. Yrseln försvinner dock oftast efter några dagar. Idag vet man inte så mycket om denna hörselskada, men det forskas en del kring detta. Det finns många olika teorier om vad som kan ligga bakom hörselnedsättningen, några exempel är en godartad tumör på hörselnerven, en blödning i innerörat eller virus.

Ca 1 person av 10 000 drabbas av sudden deafness. I de flesta fall förblir mysteriet om hörselnedsättningen ett mysterium, och någon anledning till hörselnedsättningen hittas sällan.

Bilden har inget med texten att göra, den är tagen från passagerarsätet rakt upp mot takfönstret när vi reste till fjälls på sportlovet. Lite häftig bild tycker hon som plåtar allt. 

Anna

4 comments
 1. Hej Anna! Nu var det ett tag sen jag surfade runt i Blogglandia. Det blir inte så mycket tid över i Solna/Stockholm, mest bara jobb jobb jobb. Men nu är jag ledig i 2 veckor och är i Småland igen. Då finns det också mer tid för cyberspace. Trädgårdsarbetet har jag sparkat i gång, så nu kankse det inte blir annat än jobb jobb jobb här nere heller. Jorå!!! Dagarna är ju längre nu så man hinner ju med lite mer.
  Fint virkat löv och najsa fotbeklädnader, eller vad man ska kalla det där du har på höger fot?
  Krya på dig!!!! Hoppas du får tillbaka hörseln utan problem.
  Stor kram från EvaLinnea

  1. Tack Eva Linnea för att du tittade in.

   Kram

   Anna

 2. Nej men å vad besvärligt! Mina tankar är hos dig såklart, min vän, och jag hoppas du får tillbaka din hörsel helt och hållet. Är det "bara" ena örat?

  1. Ja bara högerörat, som jag även tidigare haft en ytterst liten hörselnedsättning på. Jag hoppas också det går över, men… Ja ja, jag tar inte ut nåt i förskott, varken bu eller bä.

   Kram tillbaka.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.