Bara lugn – du blir inte dum utan kolhydrater!

Detta är ett klipp ur Expressen på webben fredag den 27 juli 2012;

 

Lugn! Kolhydratkost funkar utmärkt för hjärnan. Foto: ThinkstockLugn! Kolhydratkost funkar utmärkt för hjärnan. Foto: Thinkstock

Bara  lugn!  Du  blir  inte  dum  utan  kolhydrater

Du har säkert hört att du blir dum och trög om du inte äter kolhydrater. Men det är inte sant! Hjärnan kan lika bra använda energi från fett i stället för kolhydrater. Hjärnforskaren Martin Ingvar förklarar hur det funkar.

Hjärnan är trots sin lilla storlek ett energikrävande organ. En femtedel av energin i kroppen går till att försörja hjärnan. Och den behöver kontinuerlig tillförsel eftersom ingen energi kan lagras i hjärnan. Vanligtvis får hjärnan sin energi från glukos, en sockerart.

– Fast det är inte nödvändigt att äta socker. Det hjärnan behöver som energi är kolskelett, det är grupper med bland annat kolatomer. Det kan du få från socker, men också från långsamma kolhydrater, aminosyror eller fett, säger hjärnforskaren Martin Ingvar, professor i klinisk neurovetenskap som särskilt intresserar sig för belöningssystemet i hjärnan.

 

Tillsammans med medicinjournalisten Gunilla Eldh har han skrivit böckerna "Hjärnkoll på vikten" och "Hjärnkoll på maten".

Han anser att du absolut inte blir dum i huvudet av en lågkolhydratkost, snarare är det snabba kolhydrater som gör dig dum eftersom de får blodsockret att åka berg-och-dalbana.

– Lättillgängliga kolhydrater utsätter hjärnan för krissignaler när blodsockret sjunker, stressystemet går igång och kroppen ställer in sig på att den måste få snabb energi. Det sänker tänkandet, fokus blir att fixa mat.

 

Med lågkolhydratkost lugnar stressystemet ner sig. Vid en strikt lågkolhydratkost hamnar kroppen i ketos. Det innebär att kroppen och hjärnan börjar använda ketoner som energi i stället för glukos.

– Lågkolhydratkost funkar utmärkt för hjärnan. Hela resonemanget att vi behöver kolhydrater är fel, det räcker med ett halvt glas mjölk och lite grönsaker för att du ska klara dig. Att socker för hjärnan skulle vara lika viktigt som vitaminer är helt fel.

 

Så här funkar det:Martin Ingvar. Foto: Anna Hã Llams / ExpressenMartin Ingvar. Foto: Anna Hã Llams / Expressen
    1. Hjärnan är en energitjuv
Hjärnan är energikrävande. Trots att den bara är cirka 2 procent av den totala kroppsvikten, förbrukar den ändå 20 procent av energin.

 

2. Fettet blir bränsle för kroppen
Vanligtvis använder hjärnan glukos som energi. Det får du från kolhydraterna du äter, de bryts ner till glukos. När du äter en strikt lågkolhydratkost, som LCHF, börjar istället din kropp och hjärna använda fett som energi. Detta tillstånd kallas att vara i ketos.

 

3. Omvandling till ketoner
För att fett ska kunna användas som energi i hjärnan måste det omvandlas. Först bryts fettet ner till fettsyror, inte heller dess klarar att sig igenom blod-hjärnbarriären. Därför måste fettsyrorna omvandlas till ketoner (ketonkroppar) i levern. Ketonerna transporteras sedan med blodet, genom artärerna till hjärnan.

 

4. Transporteras på annat sätt
Glukos består av sex kolatomer, ketoner består av tre kolatomer. Skillnaden mellan glukos och ketoner är att ketonerna transporteras in i hjärnan på ett lite annorlunda sätt än glukosen. Annars förbränns de på samma sätt.

 

5. Du kan få dålig andedräkt
När du går från att använda glukos som energi till att använda fett behöver kroppen ställa om sig. I början kan du drabbas av omställningsbesvär. Du kan bli trött, seg i huvudet och i kroppen, få ont i huvudet, bli förstoppad och få dålig andedräkt. Dess besvär går oftast över efter någon vecka, men kan ibland hålla i sig i några månader.

 

6. Testa om du är i ketos
För att hamna i ketos bör du inte äta mer än cirka 20-40 gram kolhydrater per dag. Om du är osäker på om du är i ketos finns det teststickor att köpa på apoteket. Med dem testar du din urin, är du i ketos utsöndras oftast ketonkroppar i den.

 

7. Ketos är inte farligt!
Ketos ska inte sammanblandas med ketoacidos. Ketoacidos är ett farligt tillstånd som kan drabba diabetiker om de samtidigt har insulinbrist, ketoner i urinen och högt blodsockret. Detta har inget samband med lite kolhydrater i kosten.

Av Elin Gunnarsson

Av Elin Gunnarsson 

elin.gunnarsson@expressen.se

 

Jag kunde inte ha sagt det bättre själv!

*

Anmaja

*

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.