Sveriges nationaldag


Alltid kalas i trädgården!

Svenska flaggans dag beskrivs på Wikipedia så här;

Sveriges nationaldag, även svenska flaggans dag, firas den 6 juni varje år och är en helgdag i Sverige. Nationaldagen firas till minne av dagen då Gustav Vasa valdes till Sveriges kung 1523. Även 1809 års regeringsform (som gällde fram till ikraftträdandet av 1974 års regeringsform) utfärdades den 6 juni.

Tidigare firades 6 juni som svenska flaggans dag och det var först 1983 som dagen fick status som nationaldag. Sedan 1996 är nationaldagen en salutdag, och från och med 2005 är nationaldagen även en helgdag.

1 Det politiska beslutet
2 Historik

3 Maten
4 Bildgalleri
5 Referenser
5.1 Noter
5.2 Källor
6 Externa länkar

Jag har berättat det förr, men det är väl liksom en tradition att ta upp det idag igen. Jag talar om den orättvisa som alltid uppstod vid syrrans och mina födelsedagskalas.

På bilden här över har hon kalas i trädgården den sjätte juni och visst ser det väl trevligt ut? Solen tycks skina och vi ser ut att dricka ur mina gamla vita muggar (!) med små blommor på. Det måste ha varit varm mjölkchoklad i dem? Kanske var dagen lite kylig? Ser att jag har en kofta på mig, jag som sitter vänd mot kameran och sneglar lite upp mot pappa som stod på trappan till vårt hus och fotograferade.

Gräset är högt, minns inte hur trädgården sköttes men vet att vi hyrde nedervåningen i en tvåfamiljsvilla. Huset som ligger på Skogsdalsvägen 10 i Danderyd ägdes av en dam som bodde nån annan stans. Tror hon var nån slags kvacksalvare (kan minnas fel) som man sa på den tiden och hon hade sin mottagning där ett par dagar i veckan och då höll vi oss undan. Mamma var rädd att vi barn skulle vara i vägen för hennes kunder som kom och parkerade inne på gården.

Men nu svävade jag ut lite när jag såg det höga gräset, på 50-talet tror jag inte folk ansade sina gräsmattor som nu för tiden?

Nåväl, jag tyckte det var så mysigt med utekalas och ville förstås också ha det. Mamma lovade att jag skulle få ha det också när jag fyllde nästa år. När den dagen kom sa hon att vi skulle lyfta ut bordet och stolarna. Det var ju bara det att gåden var full med snö och det var flera minusgrader!

Det var väldigt orättvist tycker jag att det ALLTID var vinter när jag fyllde år och ALLA flaggade för syrran som dessutom hade en liten fin brosch i form av svenska flaggan. 

*

Anmaja

*

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.