Nostalgi på hög nivå!

Bild saknas på teckningen jag vann tredjepris på.
Från 1959

När jag gick i trean utlystes en teckningstävling och det var "Ideell förening för upplysning om produktion och konsumtion av mjölk"som stod bakom. Jag vann tredjepris trots att jag skrev Smör om margarinpaketet EVE. Minns att pappa och mamma, säkert storsyrran också, hade lite kul åt det där. Det hade inte jag. Jag var bara glad att jag vann!


Denna vann jag inte

Priset var en ost där "förpackningen bestod av en hård papprulle, på insidan klädd med aluminiumfolie. Inuti tuben var osten inpressad och med hjälp av en skjutbar bottenplatta kunde osten tryckas ut till lagom tjocklek i toppen. I toppkanten av tuben fanns en snörstump fastsatt genom ett hål. Snöret virades runt ostbiten och genom att dra snöret mot sig skars osten av mot tubens överkant." Citatet från en nostalgisida jag hittade under min googelvända.

Jag blev som sagt väldigt glad att vinna och när osten var slut sparade jag burken ömt i många år men den försvann förstås så småningom. Jag minns burken, kan blunda och närapå känna den i mina händer. Bilden, en kossa som betade på ängen, jag minns storleken, lite kort och tjock och snöret att skära osten med.

När jag har berättat detta många år senare har alla sagt att, ja det var ju den där Raketosten med snöre. Jag har till slut trott detta och själv sagt 'Raketost' – till idag! För några år sen såg jag en bild, den här över, och jag kunde inte alls känna igen den som "min ost". Denna burk är ju längre och smalare än den jag minns. Men folk sa att den hade alltid sett ut så och vad skulle jag tro?

Vad gjorde vi utan Google? Idag googlade jag alltså runt och fann min ostburk! "SYD OST"hette den ju. Kossan på ängen är ju där och nu kan jag nästan minnas smaken!

Tänk så rätt jag hade när jag inte alls kunde identifiera mig med den där smala raketen! Se mer på nostalgisidan där finns en hel plansch där min ost finns med.

 

*

Anmaja

*

 

2 comments
  1. Hej Anmaj jamen herregud har du raketosten den är ju kult numera den har man ju försökt få igång på butikerna men det gör den inte mer. Den älskade man ju som liten det där snöret man skar av den med ja nostalgi av stora mått,,, det var nog så förstår du att den översta raketosten skickades till stockholmsområdet eller övre delen av landet sen den osten du fick och visar känner jag inte igen skrattar ..olika delar i landet så som de gjorde med expressen och aftonbladet med…olika nyheter .. …mewn härligt att se osten igen …ha en skön dag.

  2. Jag har ju stött på den där raketosten många gånger men aldrig förstått hur den funkat. Din förklaring ihop med bilden did it, jag hajjar! Tack för det!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.