Nyckelhål – nej tack!

Vad innehåller Lätt & lagom Omega 3 egentligen?

Text o bild är hämtad på www.svd.se Foto: Patrik Lundin

Många E-nummer i nyckelhålsmat

I NYCKELHåLET

22 februari 2012 kl 09:17

Livsmedelsverket oroar sig för att intresset för nyckelhålsmärkta livsmedel har dalat. Mats-Eric Nilsson tar därför en sväng i sin Ica-butik och tittar närmare på några sådana produkter.

Nu senast fastslog Dagens Nyheter på förstasidan att ”Svenskarna sviker nyckelhålsmaten”. Så vari består då denna förmenta trolöshet?

Av artikeltexten framgår att vi helt enkelt köper allt mindre av de matvaror som den statliga matmyndigheten Livsmedelsverket har valt att sätta sitt goda märke på – och följaktligen desto mer av andra. Olydigast är de stundtals ganska militanta förespråkarna för den så kallade LCHF-dieten, som gärna äter mättat fett i stora mängder. (Tillägg från mig; det är fel att vi äter fett i STORA mängder!)

Men även alla vi som vill ha färre tillsatser i maten och med ljus och lykta letar efter äkta varor i butikerna bidrar nog till att försämra försäljningsstatistiken för vissa nyckelhålsprodukter. Märkningen syftar till att lyfta fram matvaror som innehåller mer fibrer och mindre fett, socker och salt än produkter av samma typ. Och det låter väl inte så tokigt – även om fettets effekter är omstridda. Men resultatet på butikshyllorna blir ibland smått parodiskt visar en runda bland nyckelhålsmaten i min närmsta Ica Supermarket.

Den statliga expertisen rekommenderar mig exempelvis att köpa:

• En skinkprodukt som gjorts på sammanpressade skinkbitar plus mald skinka, ”rökts” med ett aromämne, försetts med fem e-nummer – inklusive e452, som ska binda det vatten som blandats ned i skinksmeten – och dessutom fått en dos av såväl vanligt socker som druvsocker.

• Tunna skivor av rökt kalkon med lika många e-nummer som skinkan och därtill smakförstärkaren jästextrakt som ska kompensera för den låga kötthalten (79 procent) och det myckna vattnet, som turligt nog för tillverkaren inte behöver preciseras närmare.

•Lätt & Lagom Omega 3 med vatten som huvudingrediens, smörsmak från aromämne och sammanlagt sju tillsatser.

•Ett fullkornsbröd med sirap, socker och fyra e-nummer.

•En hälsoyoghurt med lika mycket socker som jordgubbe och ett aromämne för att få till bärsmaken.

Inte konstigt om en eller annan konsument känner sig… lite sviken.

är det detta vi vill äta i stället för riktiga produkter? Inte jag. Nej. Jag känner mig verkligen sviken och ledsen över att jag gick på det här med nyckelhål och allt lätt o light!

*

Anmaja

*

4 comments
  1. De´ e´ ju äckligt ju!!! Vad är det vi äter, om vi inte ser upp? Tacka vet jag ”rena” varor.
    /Eva Linnea

  2. Ja, håller med!
    A

  3. Jag säger också NEJ till nyckelhål och light,har gjort länge. Det är svårt att hitta varor utan tillsatser, men gör så gott jag kan. Läste om en Skagenröra light, förresten… som innehöll över 20 tillsatser! Den du… blotta tanken äcklar mig.
    Jag äter inte heller ”mängder med fett”, men äter smör och grädde. Tänk så mycket godare det blir.

  4. Ja vi blir allt fler som tänker på vad vi stoppar i oss.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.