Karbonpapper


Bild från Wikipedia

Karbonpapper eller karbon är ett tunt kalkerpapper som används för att framställa kopior; se karbonkopia. Karbonpapperet har på ena sidan ett färglager (ursprungligen kol, därav namnet) som färgar av sig på kopian då det utsätts för tryck av till exempel en penna eller typerna på en skrivmaskin. Kopian uppstår alltså samtidigt som originalet skrivs, det går inte att framställa en karbonkopia i efterhand, trots att karbonpapper till utseendet påminner om original för gammaldags stenciler. Karbonpapper är oftast svarta, men andra färger har tillverkats, till exempel blå.

Karbonpapper användes när man ville ha enstaka kopior och använde skrivmaskin eller skrev för hand. Användningen av karbonpapper har minskat sedan fotostatkopiatorer och datorer med tillhörande skrivare slog igenom. Områden där de förtfarande förekommer är i block för bankgiroblanketter, block för kassakvitton samt blanketter för manuell hantering av betalning med betalkort.

Texten från Wikipedia

*

Anmaja

*

2 comments
  1. Hej på dig Hihi ja tänk så det förändras nu, Tänker på Tipex med man fick ta till när man skrev fel på skrivmaskinen kommer du ihåg? hihi ibland gick det nästan hål i pappret med ja sånt besvär det var då. Man fick göra om hela arket suck! Nu så backar man bara bort och skriver vidare allt är enklare. Men det låter inte lika trevligt det plingar inte av valsen som det gjorde då!:)

  2. Ja tiderna förändras! 😉

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.