Känslor hos frissan


Varför blir jag antingen arg
eller får dåligt samvete när jag är hos frissan?


Jag är ju inte sån att jag har gått till samma ställe, samma frissa i åratal, utan tar den som är ledig, snabbast. Det är alltid AKUT när jag ska klippa mig. Om jag inte haft lite framförhållning och beställt på frisörskolan lååångt i förväg för att jag vill ha slingor.

Det akuta gäller vanliga klippningar. Jag väntar tills den dag jag vaknar upp och inser att det är minst två veckor över tiden för klippning.

Nu har jag hittat ett ställe som alltid haft tid då jag kommit, det är sjukhusfrissan. När jag går dit ser jag redan på långt håll deras skylt DROP-IN och blir lika lättad varje gång. Så även idag, jag fick en tid precis när jag ville, en tid som sammanföll med att jag slutade dagens och veckans kneg.

Och det är nu det kommer, känslorna, ilska eller dåligt samvete. Jag har ingen lust att sitta och dödsnacka med en ung tjej som det oftast är. En tjej som kanske lärt sig på skolan vad hon ska fråga för att inleda ett samtal. Det är tugg om var jag jobbar, om jag har en ledig dag, om jag har barn, var jag bor och f*n och hans moster.

Ja jag vet, jag kan blunda och markera att håll nu snattran för jösse namn. Det är då jag får dåligt samvete, jag känner mig fruktansvärt oartig. Och kan inte slappna av som jag borde med pillandet i huvudet. Jag tycker verkligen att jag har rätt till njutningen, ostörd, genom att jag betalar flera hundralappar för klippningen.

Det är ett dilemma, ska jag snacka, svara enstavigt, få dåligt samvete för att jag är oartig och ilsken för att jag bara vill ha lite lugn och ro?

Idag frågade frissan om jag ville ha kaffe, jag tackade nej och sa att jag nog kommer att somna. Ja, det gjorde jag också, nästan. Skönt, det gick ju riktigt bra.

*

Anmaja

*

3 comments
 1. Hej Anna!
  Tack för ditt tips. Kul!

  Känner igen mig i din beskrivning av friss-besöket. Man vill ju bara blunda och njuta. Det är så skönt när någon pillar i håret och det blir oftast jobbigt att hitta på något att prata om.

  Önskar dig också en härlig tredje advent (redan? har det inte december gått ovanligt fort????

  Du förresten, jag är så sugen på att köpa en av dina fina ljusstakar. Vad kostar den du hade på bilden i Barran, Tant Olga? (heter den så?).

  Kram Camilla

 2. Camilla – jag har mejlat dej på den adress du lämnade här, hoppas att det kommit rätt?
  Anna

 3. TIPS: En kund, som faktiskt är frissa (!), sa till mig häromdagen: ”I dag ska jag vara tyst och bara njuta.” Det tycker jag var smart sagt. Säg det nästa gång du kommer till frissan, sätt dig i stolen och blunda eller ta fram en tidning. Det markerar att man inte vill snacka, säger ”min” frissa.
  Kram från Eva Linnea

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.