En Dalle!


Foto: www.fotoakuten.se

Ubåtsdramat som skakade Sverige

Karlskrona. Den 28 oktober 1981 gick den sovjetiska ubåten U 137 på grund i Blekinge – med kärnvapen ombord. Under de dramatiska dygnen innan den drogs loss fanns Sverige i centrum för världspressens intresse, men att besättningen hade order att spränga ubåten inför en svensk attack avslöjades först härom året i en bok av Vasilij Besedin, den politiska officeren ombord. En kraftig felnavigering har hela tiden varit Sovjets officiella förklaring till incidenten. (TT)

Jag minns detta särskilt för att Emmadottern skulle flyga till sin syssling i Stockholm. Jag minns att hon stod i hallen med Dalle* i famnen. Han hade ett par rödochvitrandiga sparkbyxor på sej och skulle prompt följa med i planet.

Detta var Emmas första flygresa och dessutom helt på egen hand. Hon hade just fyllt sex år. När vi hörde om U-båten så kände jag en stor oro att skicka iväg henne. Fantiserade om att ryssen skulle invadera Stockholm medan jag satt hemma i Kalmar och inget kunde göra.

Allt gick förstås bra, det vet vi nu trettio år efter med facit i handen.

*Dalle är en lång, smal och brun hund som Emma döpte efter en hund som hette Kalle. Hon trodde att alla hundar hette Kalle och så kunde hon inte säga det rätt. När hon fick den blev hon jätteglad och ropade ”En Dalle!”

Dalle lever i allra högsta välmåga efter drygt trettio år och numer är det förstås barnbarns-Lisa som vårdar honom.

*
Anmaja

*

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.