Tuppläppar

*

Tuppkammar används till läppar

NYHETERi dag 08:12 | Uppdaterad i dag 16:05

Svenska tuppar föds upp för att tjäna som råvara för läppförstoringar och antirynkkrämer, avslöjar programmet Kaliber i P 1.

Det sker samtidigt som det är förbjudet inom EU att testa kosmetika och hygienprodukter på djur.

Att fylla i rynkor och förstora läpparna är allt mer populärt. På marknaden finns syntetiska preparat men skönhetsindustrin verkar ha hittat en ny favorit i hyaluronsyran, ett ämne som finns i den röda kammen hos tuppar. I Sverige föds därför mellan 10 000 och 20 000 tuppar upp varje år för att ämnet i kammen ska kunna användas till bland annat läppförstoringsmedel. Tupparna slaktas efter 28 veckor och resten av kroppen blir till biogas eller mat för danska minkar.

Jordbruksverket, som ansvarar för djurskyddet, kände inte till att tuppar föds upp i syfte att ingå i skönhetsmedel och menar att det är skillnad på djurförsök och att tillverka produkter av djur. Lagen förbjuder det första men inte det andra.

Företaget Bohus Biotech tillverkar produkter av tuppkam. Vd Daniel Ogbonnaya säger till Kaliber att endast en liten del av företagets användning av hyaluronsyra går till skönhetsprodukter.

– Man äter tuppar också och man odlar lax för att äta den så jag förstår inte kritiken.

*

Jag som trodde de gjorde de där putande läpparna av andnäbbar.

För övrigt vill jag inte ge mig in i debatten.

Klippet kommer från dagens lokala nättidning Barometern

*

Anmaja

*

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.