Tandläkaren


Gamla stan i Kalmar

Har varit hos min lilla söta tandläkare idag. Tänk att en gång i tiden, innan jag kom till Gunilla Skarsgård (jaaa, hon är gift med Stellans bror) så var jag rädd att gå till tandläkare.

Som barn och ung i Stockholm innan vi flyttade ner här var jag aldrig rädd, tyckte bara det var lätt obehagligt. Och min gamle tandläkare jag hade då sa alltid ”Det är en fröjd att se i din mun”. Det gladde mig förstås, men långt efter har jag funderat på varför han aldrig röntgade? Det var kanske inte så vanligt på 70-talet och innan dess.

När jag så kom hit och skulle skaffa mig en ny tandläkare hamnade jag först hos Folktandvården och blev röntgad i hela käften. Jag tror jag hade tolv (12!) hål. Visserligen väldigt små och mellan tänderna, inte synliga för blotta ögat.

Ja så det blev många besök, många lagningar och alltid olika tandläkare. En var hård, en var kall, en var snäll, en var hemsk, en var trevlig, en var gräslig, en var…

Så höll det på i flera år. Ja de tolv hålen lagades väl rätt snabbt, men sen började mina framtänder gå sönder och dem fick jag laga om var och vartannat år.

Har du lagat framtänderna nån gång? Inte alls roligt, ja jag säger inte mer.

Jag bad att få remiss till sjukhustandläkaren, kom dit och fick lustgas några gånger, vilket kändes bra. Sen tyckte de inte att jag hade någon tandläkarskräck och jag kan hålla med om det, jag var mer obehagligt rädd, så jag blev rekommenderad att gå vidare till en privat tandläkare.

Vid denna tid jobbade en underbar liten sjukhuslärare hos oss, Gudrun hette hon och vi fick barnbarn ungefär samtidigt och diskuterade en del om det. Hon berättade att både hennes man och dotter var tandläkare och på den vägen är det. Jag fick tid hos Gudruns dotter och jag är aldrig rädd att gå dit.

Det som gör ont är att öppna plånboken ju.

Minns att jag glömde tiden ett par gånger precis i början, jissus sååå pinsamt! De trodde att det var medvetet för att jag varit så rädd tidigare, men det var bara hemska pinsamma missar från mig.

Oj va möe de blev idag. Hade skrivklåda till övers.

.

Anmaja

.

1 comment
  1. Tänk vi snackade just om tandläkare på rasten idag på jobbet..hur galna o rent av elaka de var på -60/70 talet..och jag kan helt förstå att du haft det jobbigt efter den där rosenröda tandläkaren som ju inte alls gjorde sitt jobb..suck..man är så utlämnad där i stolen..men tänderna är viktiga så är det ju så man måste ju dra sig dit nån gång ibland..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.