Sockerfällan

Två skivor Skogshuggarlimpa motsvarar 2,5 sockerbitar.

Ett stort äpple motsvarar 3 sockerbitar.

Fem skivor blodpudding motsvarar 3,5 sockerbitar.

Fem dl sk vitaminvatten (!?) motsvarar 7 sockerbitar.

175-200 gram potatissallad motsvarar 8,5 sockerbitar.

33 cl Naturdiet motsvarar 9,5 sockerbitar.

175 gram Risifrutti motsvarar 10 sockerbitar.

33 cl Yoggi Yalla motsvarar 13 bitar bitsocker! Hjälp…

Jag är medveten om det dolda sockret och är glad att jag aldrig nyttjar vissa av produkterna här över. Brödet är det jag har svårast att undvika och om jag bestämmer mig för att äta bara lite är jag igång och äter alldeles för mycket, finns inget stopp. Inte bra alls. Därför borde jag avhålla mig helt.

Vitaminvatten (visste jag inte ens fanns) dricker jag aldrig och inte Yoggi Yalla eller Naturdiet heller. Risifrutti har jag inte ätit de senaste 3,5 åren och blodpudding petar jag i mig väldigt sällan. Potatissallad bara nån gång om jag blir bjuden. Frukt lite då och då, inte varje dag.

Följande text är hämtad från Barometerns pdf-tidning idag.

”Det dolda sockret finns överallt”

Allt mer socker blandas i våra matvaror. ”Många är sockerberoende utan att veta om det. Man får i sig stora mängder genom att äta vanlig mat”

KALMAR

Skippar du sockret i kaffet för att vara nyttig och tar i stället en drickyoghurt till lunch? Grattis. Du har fått i dig 13 sockerbitar.

– Det dolda sockret finns överallt, säger Maj östberg Rundquist, författare till boken Sockerdetektiven. Och det är just det man behöver vara – en sockerdetektiv. Sanningen är nämligen att vi sockrar allt mindre och fler och fler undviker de allra sötaste kakorna.

50 kilo socker per person

Men samtidigt ligger sockerkonsumtionen stadigt runt 50 kilo socker per person och år. Förklaringen handlar om att allt mer socker blandas i våra matvaror. Det döljs helt enkelt. – Människan har en stor svaghet för socker. Vi gillar det som är sött och det är något vi har lärt oss från fostertiden. – Fostervattnet är sött och bröstmjölken är söt. Vi lär oss tidigt att det som är sött inte är farligt. Stenåldersmänniskan visste att söta växter sällan var giftiga. Skillnaden är att på den tiden fanns inte så mycket som var sött. Det var svårt att överkonsumera sockerarter.

Stora mängder i vanlig mat

I dag är det annorlunda. Socker finns i det mesta man handlar. Barometern har undersökt ett antal produkter som man inte alltid sammanknippar med socker. En av dem är potatissallad. En normalportion på mellan 150 och 200 gram innehåller socker motsvarande 8,5 sockerbitar. Och den som vill banta med bantningsdrycken Naturdiet får i sig 9,5 sockerbitar. – Många är sockerberoende utan att veta om det. Man får i sig stora mängder socker bara genom att äta vanlig mat.

– Jag tror att många fler har blivit medvetna de senaste åren. Men den stora massan vet fortfarande inte hur mycket de får i sig.

Alla bilder och texten är lånade
från
Barometerns pdf-tidning idag.

.

(¯ `° •. ¸? Anmaja ? ¸. • ° ‘¯)

.

2 comments
  1. Jag har blivit av med mitt sockersug och är verkligen JÄTTELYCKLIG! Är inte ens sugen på bröd längre. Att säga adjö till sockret var verkligen ett lyft, synd bara att jag inte gjorde det tidigare, för nu mår jag bra.

  2. Ja visst är det underbart att inte ha sötsug!?
    Anna

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.