Fortsätter tjôta…

.Bild

Svenskarna övervinner sin skräck för grädde

I kylskåpen hos Yvonne T och Anna J finns bara riktig crème fraîche och fet grädde. Foto: Mattias Rubin

KALMAR

Publicerad 110405 07:55.

Att äta mycket fett, och minimalt med kolhydrater, har fått ett ordentligt genomslag. Enligt en undersökning äter var fjärde svensk enligt den så kallade LCHF-metoden.

När Optimal Förlag, som gett ut flera böcker i ämnet, via Demoskop frågade 1 000 personer om de anpassar maten genom att äta mer fett och mindre kolhydrater (low carb, high fat) svarade 23 procent ja.

Två som anammat metoden är Yvonne och Anna. För Annas del började det i mitten januari 2008.
– Förut slickade jag gräddvispen i smyg och hoppades att ingen såg, berättar Anna.
Yvonne började äta enligt LCHF i oktober 2009.
– Jag trodde att jag gick ut hårt, men insåg snart att jag åt för lite fett.
– Fettskräcken sitter så djupt i märgen.
Största anledningen till att börja var den ständiga huvudvärk som hon led av.
– Men den försvann snabbt, och sen kom viktminskningen som en bonus.
– Jag trodde inte att jag åt så mycket socker som jag gjorde. Men bröd är en riktig sockerfälla.

Förutom den uppsjö av böcker, både facklitteratur och kokböcker, som har kommit de senaste åren så finns det även en del specialtidskrifter. I en av tidningarna som Anna visar upp så kan man läsa om skidskytten Björn Ferry och hans fru Heidi Andersson, armbrytare.
– Jag tycker man ser många idrottsprofiler som berättar att de äter enligt LCHF, säger Anna.
– Många säger att man äter extremt, men vi tar ju bara bort pasta eller potatis och ersätter med grönsaker.
är man bortbjuden brukar det inte vara några större problem med maten. Yvonne känner sig sällan besvärlig.
– Går man ut och äter så går det bra att be om grönsaker istället för pasta eller potatis. Jag har aldrig varit med om att de sagt nej.
I takt med att GI-alternativen blivit allt fler så tror hon att LCHF snart också hamnar på menyerna.

Den svåraste måltiden att anpassa har varit frukosten.
– Jag var van vid att äta smörgås. Men nu blir det ägg, bacon och någon fet yoghurt, säger Yvonne.
– Sen kan man ju blanda sin egen müsli, utan havregryn.

även om det finns många kokböcker anpassade till LCHF-metoden så är det inget man måste köpa. Det går alltid att ta ett gammalt favoritrecept och ersätta kolhydraterna med något annat.
– Jag brukar ersätta pastan med broccoli, säger Yvonne.
– För min del blir det oftast blomkål, tillägger Anna.
Fördelen med både blomkål och broccoli är att de är lätta att använda till mos eller gratäng.

Några dåliga effekter på långsikt kan de inte se.
– Många frågar hur länge man ska hålla på. Jag hoppas slippa socker för resten av livet.

Fredrik Svensson

Kommentarer;

Testa!!

Till er som är tveksamma säger jag bara: Testa så ska vi få se vilken kvalitativ skillnad det blir på hälsan. Viktminskning, bättre sömn, ingen karies i tänderna (finns ju inget socker som kan fräta längre), inga gaser mm är några saker att nämna för min del….

Skrivet av: Lisa Johansson den 5 april 2011 14:45

LCHFNV

Själv kör jag LCHFNV som står för Low Carb, High Fat, NO Vegetables. Av grönsakerna får man ju salmonella, långa öron och klövar. Funkar perfekt.

Skrivet av: Kalle på Tub den 5 april 2011 16:15

Fantastisk metod

Trodde inte på den då jag har försökt med andra metoder att gå ner.Gick ner 10 kg på 9 veckor genom att sluta äta socker,bröd,pasta och potatis.Fick dock höga kolesterolvärden av allt fett ,man bör inte hålla på mer än högst 6-10 veckor.

Skrivet av: Habo den 5 april 2011 22:45

Det är -?

väl snart endast de frälsta skolmedicinarna som inte tror på LCHF-metoden. Det var ju ett tag sedan myndigheterna propagerade för 8 brödskivor om dagen.

Skrivet av: Bjarne Ritzén den 5 april 2011 23:00

LCHF rockar fett!

Kolesterol är livsviktigt, men sen 1970-talet har man trott att detta var farligt, som att äta många ägg osv., något som nu har ändrats.

Om man ändå är betänksam ang. kolesterol, så ökar det s.k. ”goda”kolesterol, medan det s.k. ”onda”minskar när man äter LCHF. Men om läkarna använder den enklaste mätmetoden då syns inte denna uppdelning. Om läkarna istället använder en mer förfinad metod kan de se skillnaden.

Kostdoktorn (läkare som bloggar om LCHF m.m.) har en mycket bra genomgång av kolesterol, och annat, på sin mycket bra blogg.

http://www.kostdoktorn.se/kolesterol

Andra som skrivit om myten om att kolesterol är farligt är läkaren och forskaren Ulf Ravnskov.

Dr. Annika Dahlqvist har också en mycket bra blogg.
http://blogg.passagen.se/dahlqvistannika/

PS. Hon kommer till Brofästet i Kalmar den lördagen den 16/4, genom Diabetesföreningen. Se länken nedan för anmälan.
http://blogg.passagen.se/dahlqvistannika/entry/veckans_f%C3%B6redrag

Skrivet av: LugnColonHögFrihet den 6 april 2011 07:15

Denna text och bild har jag lånat på östrans sida. Jag har bara petat bort våra efternamn. även om många vet vilka vi är så tycker jag det kändes bästa att pilla bort dem här i min blogg.

Du kan läsa mer om reportaget som jag skrev igår och i förra veckan.

.

(¯ `° •. ¸? Anmaja ? ¸. • ° ‘¯)

.

.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.