Allahelgonshelgen

Den här helgen ska vi ägna våra tankar åt de döda? Jag vet inte om jag gör det mer just dessa dagar än jag kan göra en helt vanlig vardag resten av året. Men det känns som en fin helg, med många ljus – och många vackra orange pumpor.

Jag är inte så mycket varken för eller emot halloween. Tycker det är roligt med lite bus och att klä ut mig, att spöka till det och umgås med vänner – så varför inte.

Men det var det här med de döda, eller snarare med död och begravning jag satt och tänkte på. Jag kan knappast vara ensam om att tycka att en begravning är ett dyrbart spektakel? Alldeles för påkostat med kistor i fina träer som ska brännas eller ruttna och alldeles för mycket blommor som ska vissna på kyrkogården en timme efter begravningen.

När jag ska fälla ner locket, ja alltså inte laptoplocket utan det där andra, ja ni vet, så kan jag lika gärna ligga i en stadig pappkartong. Dra lite silvertejp runt så jag inte ramlar ut innan bränningen. Dölj allt med nån av alla mammas linnedukar hon vävt.

I stället för blommor kan ni skicka pengar till någon välgörenhet eller ställa till med en fest eller resa bort ett par dagar på spa eller nåt. Nåja, några röda och orange gerbera kan ligga som en krans på kistan, ja pappkartongen då.

Askan kan förvaras i någon av mina egna krukor tills den ska spridas i Kalmarsund. Hittar ni ingen kruka som passar går det lika bra med en av mina fina teburkar, ta den största. även om jag är stor kan det inte bli så mycket aska va?

Sen kan ni ha en glad, trevlig fest där ni skulle säga ”Anna skulle gillat det här”. å så kan ni skratta åt tokiga saker ni gjort tillsammans med mig.

Oj, nu blev detta nästan som ett testamente, ja det kan ju passa denna (gråtrista regniga dag)?

Pssst… Jag har gått ur kyrkan så jag behöver ingen präst som mässar över kartongen.

.

(¯ `° •. ¸? Anmaja ? ¸. • ° ‘¯)

.

.
6 comments
 1. Håller helt med. Jag vill bli frystorkad och så kan nån fin buske eller träd växa ovanpå mig. 🙂
  http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?showResults1804120=true&a=1712027&d=22620

 2. Vad fint skrivet! Jag håller med dig till fullo, förhoppningsvis blir var människa lite mer miljömedveten (medveten över huvud taget) i framtiden, som sagt när man är död spelar det ju inte så stor roll, bättre att leva medans man kan!

 3. Det verkare som om du och jag är inne på samma linje när det gäller vad som ska hända med oss när vi har ”lagt ner locket”. Jag är inte heller med i Svenska Kyrkan. Gick ur för länge sen. Gifte mig borgerligt. Blev ganska förvånad när mi dotter gifte sig kyrkligt. Vi har ingen gravtradition i vår släkt. Min mamma är strödd i Rimbo kyrkas minneslund. Där vill jag också bli strödd den dag det beger sig.
  Firar som du sett gärna Halloween och tänder ljus för mina anmödrar; min mamma, min mormor och min farmor. Kram från Eva Linnea

 4. Hahha åh jag håller med dig precis om begravningen Vansinne osta på så stora pengar för något som skall brännas upp eller ruttna. Finns ju bårtäcken i kyrkan att låna ofta vackert sydda med så en papplåda är utmärkt,

 5. jag har också tänkt på det här och på många vis känns det vackert att skänka pengar istället för att köpa blommor till en begravningsbår. MEN. helt utan blommor skulle det se tomt ut. det är en svår balansgång.

 6. *Alla ska vi den vägen vandra…*

  Roligt att ni tyckte till så mycket om mitt lilla inlägg. Så kul att få respons på mina tankar.

  Anna-Anmaja

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.