Fördomar

Upplever mig själv som fördomsfri. Ja jag vet, ingen är utan fördomar, men jag har inte tyckt att jag är särskilt fördomsfull.

Men i helgen fick jag en tankeställare då en vän till mig sa att hon inte fått en massa fördomar med sig hemifrån sitt barndomshem, från sina föräldrar.

Och jag tänkte att det har jag! En massa fördomar om allt möjligt som jag bär med mig i bagaget från jag var barn, från mina föräldrar. Jag får nog tänka om!

Wikipedia står att läsa:

En fördom är ett förutfattat antagande om någon eller något, grundat på tillämpning av en stereotyp uppfattning om en grupp som den eller det som är föremål för fördomen anses tillhöra.

Eftersom stereotyper kan vara positiva eller negativa, kan även de fördomar som de resulterar i vara antingen positiva eller negativa. En negativ fördom gentemot en person leder ofta till en positiv fördom om en annan. Vare sig en stereotyp är statistiskt riktig eller ej innebär en fördom en övergeneralisering av densamma.

T.e.x. Isbjörnar går fritt på gatorna i Sverige och alla svenskar är blonda

.

Ska ta itu med fördomarna, lovar! Jag vet dock att blondiner inte är ’dumma i huvet’, ja inte alla i alla fall.

.

(¯ `° •. ¸? Anmaja ? ¸. • ° ‘¯)

.

.

5 comments
 1. Det är aldrig försent att göra sig av med gamla fördomar…plocka fram dom i ljuset och skärskåda dom…släng sen bort dom! :-)))

 2. Hej Anmaja Ja fördomar sa du det har man nog o det ena och det andra som du upptäckt sen barnsben! men man gör sig av med dem alltefter.Jag har hivat en hel del under åren men tycker inte jag har så många kvar nu kan inte just nu komma på någon men de kanske finns någon som skramlar runt Vet du jag fick en solglimt idag i ca 20 sek tror jag det varade. Sen återgick det till det gråa täcket suck.

 3. Att döma i förväg innan man tagit reda på fakta – det är väl det en fördomsfull gör. Så det handlar mycket om att sakna eget, aktivt tänkande.
  Man kan döma såväl en enskild som en grupp i förväg och det är naturligtvis rätt enkelt och bekvämt, särskilt om man tar över andras värderingar och slipper tänka själv.

  Mycket som kallas fördomar är bara erfarenheter.
  en serie händelser leder till att en uppfattning tar form – och då vill det till nya erfarenheter för att man ska ändra uppfattning.

  Vi är alla i vårt eget tidsflöde. Det som i dag anses rätt var fel 1910. En del av det som var rätt 1910 kanske kallas för fördomar i dag.

  Jag tycker det är intressantare att fråga sig vem som dömer vem för vad i förväg.

  Gamla fördomar blir som nya på
  Privata hemulpolisstationen!

 4. Ja, jag är förundrad över hur stabila de fördomar jag fick med mig från min uppväxt är. Får ständigt jobba med det jag hörde mina föräldrar säga om folkgrupper, sexuell läggning mm

 5. Kloka fina ord – dem tackar jag för och tar med mig.

  Yngvor – Det är nog ett bra sätt, fram med dem!

  Filifjonkan – Ja en efter en försvinner de med åren.

  Britt-Marie – Ska nog ta kontakt med den där Hemulpolisen någon dag.

  Tankemosaik – Ja att en del ska vara så stabila!? Jag undrar över vad dina föräldrar sa – vad de då säger idag??

  Anna

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.