Hetast?

öland hetast hittills i år

Sjua 2007, fyra 2008, trea 2009 och 2010 kan bli året då öland kammar hem Solligans bästa placering.

FAKTA

Antal soltimmar
sedan midsommar:

ölands norra udde 295
Stockholm 266
Växjö 242
Visby 240
Umeå 230
Lund 228
Norrköping 225
Luleå 207
Borlänge 203
Karlstad 202
Göteborg 183
östersund 154
Kiruna 111

öland har tagit hem Solligan vid fyra tillfällen under 2000-talet och nu ser ön ut att gå hela vägen igen. För från och med midsommar har antalet soltimmar på ölands norra udde uppmätts till 295 soltimmar. Det innebär att ön har ett betryggande avstånd till Stockholm, 265 soltimmar, och grannkonkurrenten Visby, 240 soltimmar.

SVT:s meterolog Per Stenberg tippar på att någon av ”klassikerna”tar hem segern som vanligt.
– Jag tror att det handlar om öland, Visby och Luleå i slutändan. Det hade varit kul om Växjö tog hem segern som ligger bra till i år, men det kommer aldrig att hända eftersom det är inlandet. Nej, men jag tror öland blir farligt i år.

Från och med år 2002 mäter SMHI soltiden dygnet runt, och inte mellan klockan 06–20, vilket har förbättrat orterna i Norrlands möjligheter att vinna Solligan.

är inte det orättvist mot orter längre ned i landet?
– Nej, ska man räkna sol så ska man räkna sol. Men man ska också tänka på att det krävs 120 watt per kvadratmeter, en viss solstyrka, för att det ska räknas som soligt. Och den minskar ju senare på kvällen det blir.

Solligan håller på till och med mitten av augusti.

Hämtat från nätupplagan av Barometern.

.

(¯ `° •. ¸ ? Anmaja ? ¸. • ° ‘¯)

.

.

1 comment
  1. Just nu förstörs Växjö´s fina statistik med regn & rusk & 12 grader bara. Man vänjer sig snabbt och tar för givet att man ska kunna vara ute hela dagarna och sitta ute på kvällarna också. Hoppas värmen kommer tillbaka, jag har vilat färdigt från solen nu känner jag.
    Kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.