En grön soppa

När jag var barn/tonåring på 50-60-talen och vi bjöd hem folk på söndagsmiddag såg menyn ofta ut så här:

Förrätt:
Soppa eller omelett med stuvning

Huvudrätt:
Stek, brunsås, gelé, kokta grönsaker o potatis

Efterrätt:
Konserverade persikor med grädde

Det var nog rätt vanligt att bjuda hem bekanta på söndagen, folk jobbade ju lördagen på den tiden och var väl lika trötta, eller tröttare, som vi är på fredagskvällen.

Min mamma serverade ofta en grönbrun ärtsoppa, kokt på konserverade burkärtor, med en klick pepparrotsgrädde. Låter det som om jag gillade den? Precis, jag tyckte detta nästan var ’äckligare’ än den omelett med sparrisstuvning som hon andra gånger bjöd på när vi hade gäster.

Jag vet inte om jag var särskilt petig med maten, men minns att jag alltid var tvungen att äta upp, fick inte lämna något på tallriken. Med mina egna barn har jag bara krävt att de ska smaka på allt, inte behöva äta om de inte tycker om. (Hoppas inte jag minns fel där, mina rara små barn?)

Många år senare blev jag bjuden på en illgrön soppa och jag förstod att det var en modernare variant av den ärtburksoppa som mamma gjort. Jag fick aldrig receptet den gången, men minns att det var djupfrysta ärtor i, du vet de där illgröna? Har sett receptet lite då o då under senare år. Och detta hittade jag i min lokala pdf-blaska idag. Låter intressant med sallad, kokt sallad? Trodde bara sallad kunde ätas rå och färsk.

Kommer kanske att testa detta när jag ska ha gäster någon gång nu framöver. Jag tror det snart är dags för mig att ha ’så kallad vinprovning’ och en soppa är alltid lätt att svänga till med många kompisar på besök.

Grön sommarsoppa med champagne o löjromsgrädde

1 styck huvudsallat

2 schalottenlökar

25 g smör

600 g gröna ärtor

1 liter buljong från kalv- eller

Grönsaksfond

2 msk sherry

1 dl färska myntablad

Salt

Nymalen svartpeppar

2 dl champagne eller mousserande vin

Löjromsgrädde:

100 g löjrom

2 dl vispgrädde

Skalet av en citron

Myntablad

Vispa grädden. Tvätta citronen och riv i skalet. Blanda ner löjrom lite slarvigt, men spara lite till garnering.

Dela sallatsbladen, skölj och torka dem noga. Skala och skiva schalottenlöken tunt. Smält smöret i en kastrull och låt löken mjukna däri utan att få färg. Skär sallatsbladen i grova bitar och häll ner i smöret. Så fort den mjuknat tillsätt ärtor, buljong, sherry och myntablad. Låt koka upp, sänk värmen, salta och peppra. Låt småsjuda i fem-tio minuter. Mixa till en slät soppa. Smaka av.

Häll upp den varma soppan i djupa tallrikar eller skålar. Häll i lite champagne i varje tallrik när gästerna satt sig. Toppa med löjromsgrädden och en extra klick löjrom, samt några myntablad.

Tror faktiskt att detta blir väldigt gott tillsammans med ett torrt vitt vin?

.

(¯ `° •. ¸ ? Anmaja ? ¸. • ° ’¯)

.

.

3 comments
  1. Det låter onekligen spännande. Och så passar det ju perfekt att dricka det som blir kvar av champagnen/vinet till soppan. 🙂

  2. Hej! Det har varit en himla massa annat så jag har inte varit runt så mycket i Blogglandet på sistone. Läser i kapp en del nu. Din blogg är alltid så rolig att komma till. Livets alla fröjder & bedrövelser, ditt & datt och dina egna funderingar. Inspirerande.
    Kram Eva Linnea

  3. Lyxigt och gott ser det ut!! Ska spara ditt recept och testa vid något högtidligt tillfälle!
    🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.