Mammografi


Min nygamla dryck – tack till emM!

Jag har varit på mammografi idag.

De betonar i sin kallelse att man ska ha jämna pengar, 150 kronor med sig att betala i automaten som står i väntrummet. Har det inte ökat i pris väldigt snabbt? Minns när det kostade 80 och sen hundra, men kan inte minnas 120 eller 130, för upp till dagens pris är ju ett jätteskutt från hundra.

Nåväl, när jag kom satt det redan två kvinnor där och på automaten stod det ”Sönder”. Jag tycker att det är fel ord att välja, heter det inte ”Trasig”i detta fall? Eller är det ingen skillnad?

Jaha, nåväl igen, de två som redan var där sa inget, tittade inte ens upp. De satt långt från varann i en lååång åttasittssoffa och jag funderad på att sätta mig mitt emellan, men jag valde en stol en bit därifrån.

Så kom det en ny patient. Förresten var vi patienter? Kunder? Besökere? Besökare låter som nån från yttre rymden. Men i alla fall, hon påminde om en gammal keramikkompis, men det var inte hon*. Denna person satte sig i längst bort i den långa soffan, när hon tyst konstaterat att automaten var – ur funktion. Och vi andra sa inget.

Det skulle till en till patient-kund-besökare för att lätta upp stämningen lite, lite. En kvinna kom in (lite ovanligt med män där, men jag vet att det förekommer) gick till automaten, mumlade nåt och frågade oss om vi inte heller betalat. Hon som liknade min gamla keramikkompis svarade ”Nej”och jag sa ”Det kanske är gratis idag”.

Plötsligt kändes den kompakta stämningen lite uppsluppen!

Sen var det min tur att gå in och jag har sagt till mig själv de tre-fyra senaste besöken; ”Det gööör inte ont, det gööör inte ont, jag klaaaraaar det här!”

Och det gjorde inte ont och när jag kom ut sa jag till de som satt kvar – att det inte var gratis idag. Då log de.

* Eva R – ifall du läser här?

.

(¯ `° •. ¸? Anmaja ? ¸. • ° ’¯)

.

.

7 comments
 1. Oj, oj, oj, vad jag känner igen mig!
  Varför är vi på det här viset?
  Hoppas att du har det bra trots gråvädret! Jag promenerar bland vitsippor och blommande harsyra varje dag. Men visst hade det varit härligt med lite sol som grädde på moset.
  Kram

  Yvonne

 2. Men är det inte hemskt omodernt och opraktiskt att man inte kan betala med kort?

 3. fast nog är det så att vissa väntsalar är mer uppsluppna än andra?

 4. Kan du tänka dig att jag aldrig har gjort mammografi? Så är det i alla fall. Men nån gång ska väl vara den första. Får se hur jag gör när jag får nästa kallelse. Stämningen i väntrum kan variera mycket. Hos vår distriktsläkare finns det ofta nåt barn med i väntrummet som livar upp stämningen.

 5. Men visst är beteendet typiskt svenskt!?
  Jag var nyligen på mammografi och då gick det inte att betala med pengar i kassan. De tog ENDAST emot kort.

 6. Ja men du precis så är det..så galet tyst det kan vara..men så börjar en och allt blir annorlunda..roligt skrivet Anna…himmel så pass roligt..

 7. Jag ler igenkännande; något så otroligt svenskt! Men, har du tänkt på när vi sedan kommer utomlands och träffar på en annan svensk? Då…!!! Oj, som det pratas. Speciellt om det är en plats där det inte vimlar av svenskar.

  Mycket märkligt beteende som vi får ta och ändra på. 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.