Husmanskost


Fiskbullar!

Pippi, Madicken och Karlsson på taket gillar nog detta, för att inte nämna Astrid själv. Läste följande i min tidning idag, kopierar in från Barometerns pdf-tidning:

Ut åker hamburgare och pommes frites. In i stället med raggmunk, isterband och köttbullar. Klassiska svenska rätter tillverkade av råvaror från lokala leverantörer.

Astrid Lindgrens värld tar nu ett stort steg. För två år sedan slängdes skräpmaten ut från parken. Nu inleds ett samarbete med Fredrik Eriksson, krögare och kock på Långbro Värdshus. Målet är att nöjesparken ska servera svensk husmanskost av lokala råvaror.

– Vi har sagt upp avtalen med våra leverantörer av mat, nu köper vi in råvarorna lokalt och lagar maten själva. Vi är förmodligen den enda nöjsparken i Europa som inte serverar pommes frites utan satsar på husmanskost, men jag är säker på att många andra parker kommer att följa efter, säger Mikael Ahlerup, vd för Astrid Lindgrens värld.

Stor uppmärksamhet

När Astrid Lindgrens värld på turistmässan TUR 2010 i Göteborg presenterade sin satsning på husmanskost och lokala leverantörer av råvarorna väckte det stor uppmärksamhet. En av dem som fanns på plats och berömde initiativet var jordbruksminister Eskil Erlandsson (C).

– Det är precis sådana här initiativ jag vill se mer av. Jag är en vän av entreprenörskap och att just inom turist näringen kombinera själva turistmålet med god mat tror jag mycket på. De flesta som åker på en utflykt vill äta något gott, de orkar inte, som vi säger i Småland, krabba med maten när de kommit hem.

– Dessutom tror jag att sådana här samarbetsprojekt kommer att skapa både fler arbetstillfällen och fler livskraftiga småföretag, sa Eskil Erlandsson.

En av dem som nu kommer att ha Astrid Lindgrens värld som storkund är Patrik Axelsson, potatisodlare från Högsby.

”Oerhört roligt”

– Det här är ett initiativ som är värt all uppmuntran. Det känns oerhört roligt att få vara leverantör av potatis och jordgubbar till Astrid Lindgrens värld, speciellt eftersom jag vet att det är del av en långsiktig satsning på svensk mat tillverkad av lokala råvaror, säger Patrik Axelsson. Förutom presentationen av sitt nya matprojekt kunde Mikael Ahlerup och hans kollegor konstatera att Astrid Lindgrens värld behåller greppet om de svenska barnfamiljerna.

För fjärde året i rad har parken utsetts till Nordens bästa temapark. De 70 000 svenska barnfamiljer som varit med och röstat placerade just Astrid Lindgrens värld som klar etta. Tvåa i omröstningen kom Legoland i Danmark.

Text: MATS ANDERSSON mats.andersson@barometern.se

.

(¯ `° •. ¸? Anmaja ? ¸. • ° ‘¯)

.

.

7 comments
 1. Jag gillar fiskbullar och den mesta husmanskosten. Jättebra initiativ detta på Astrid Lindgrens värld!!! Det hade hon gillat.
  Kram

 2. Jag tackar nej till denna middag. Inte min grej alls.
  Kram Ingrid

 3. Jaaaa jaq älskar Astrid och husmanskost..slow food är min grej kan jag verkligen säga…underbart härligt inlägg Anna…

 4. Ja, vilken bra grej! Klart man ska äta som alla figurer i Astrids värld när man är där och hälsar på – det borde ju kunna vara en del av marknadsföringen. 🙂

 5. Jättebra initiativ att satsa på husmanskost och ut med skräpmaten. Vi har ju en sådan underbar möjligheter med närproducerade livsmedel. Tycker det låter alldeles som det ska vara att Astrid Lindgrens värld serverar husmanskost av livsmedel från trakterna.

  (Men ska jag vara helt ärlig så är inte fiskbullar min absoluta favorit… snarare tvärt om….)

  Tassarna hälsar att de faktiskt gillar en bulle då och då, speciellt om den toppas med en räka – färsk!

 6. Ja ni fattar, va. Vilken grej att ta bort all ’skräpmat’ och börja servera husmanskost, enbart. Jag tror att många kommer att följa efter!
  Anna

 7. Hej Anmaja! Länge sedan jag läste här och det var verkligen roligt att läsa din genomgång av ditt bloggarliv.
  Ang mat på Astrid Lindgrens värld känns det helt självklart att de ska servera mat som Emil och dom kunde ha ätit och helst sk hemlagat.
  Ovanstående bild får det att vända sig i magen på mig och det beror på färgsammansättningen av orange och lila, annars ska ingen skugga falla över fiskbullar. Ibland öppnar jag en burk och äter den ovärmd direkt från burken, det smakar ljuvligt! Varför slabba ner en tallrik och kastrull? En enkel middag för en enkel matlagare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.