Snott

Detta inlägg har jag snott rakt av från Gröna Anna. Vet inte vem som hittade till vem, men vi följer varandras bloggar sen några månader – tror jag? Det är en ung tjej och jag gillar henne och det sätt hon skriver på. Av en händelse började jag läsa hennes blogg från början i kväll. Jag hade inte kommit långt då jag hittade denna text:

De eller dem?

Men åh. Nu måste jag få vara lite språkpolis. Varför kan nästan ingen skilja på de och dem längre? Tror jag oftare ser det använt fel än rätt, i alla fall så fort man rör sig utanför litteratur- och tidningsvärlden.

De – subjektsform

Dem – objektsform

är man osäker är det väldigt enkelt att bara byta ut de/dem mot ett annat pronomen där skillnaden är tydligare, t.ex. vi (subjektsform)/oss (objektsform).

Exempel: Hon skakade hand med de/dem innan hon gick.

Svårt? Byt ut de/dem mot vi/oss så blir allt mycket enklare. Heter det ”Hon skakade hand med vi innan hon gick.”eller heter det ”Hon skakade hand med oss innan hon gick.”? Rätt självklart, eller hur? Oss. Alltså objektsform. Och de i objektsform blir dem. Följaktligen är det korrekta alternativet ”Hon skakade hand med dem innan hon gick.”. Ska det vara så svårt?

Ursäkta om mitt tonfall är otrevligt, men ibland blir man bara så less.

Skrivet av Gröna Anna 14 oktober 2009 klockan 11:47

Den ’regeln’ borde vi ju ha fått lära oss i skolan. Jag kan inte minnas att jag hört den, men visst är den bra? Och enkel att komma ihåg, så jag hoppas den sitter kvar i mitt gamla minne länge nu.

.

(¯ `° •. ¸? Anmaja ? ¸. • ° ‘¯)

.

6 comments
 1. Jo, visst irriterar jag mig också på felaktigt använt språk, helst särskrivningar. Det tråkiga är att jag har fått språkproblem av min sjukdom, så jag vet att det blir helt fel hos mig och jag ser inte det, just då, hur många gånger än jag läser det. Och det är pinsamt.
  Hulda

 2. Precis vad jag alltid retat mig på. Samma sak med ”var” och ”vart”. Ska det vara så svårt?? Sen gör jag själv en massa fel som jag inte vet om och andra retar sig på. Haha!

 3. Sno på du bara, det är bara trevligt. 😉 Håller med Bella om att man säkert gör en massa fel själv som andra retar sig på… men bara ambitionen finns att lära sig och bli bättre så är det lugnt tycker jag.

 4. Jag ser inte heller mina fel själv – ha ha ha!
  A

 5. Den regeln var bra. Har aldrig hört den innan..
  Den tar jag med i mitt minne..
  Kramen

 6. Kan inte heller komma ihåg att jag lärt mig den regeln… Men just de och dem har jag absolut inga problem med – tror jag… 😉

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.