Dubbelhänt?

Jag är dubbelhänt, ibland lite till höger, ibland lite till vänster och ibland lite både ock. Inget jag tänker på så mycket nu för tiden, men som barn vet jag att jag hade andra åsikter om saker än mamma. Hur jag skulle klippa, rita, äta och dela ut kort när vi spelade ’Svarte Petter’ bla.

När jag började skolan var det inga problem – mer än att lära mig läsa. Jo jag lärde mig inom rimlig tid, kan inte minnas att det var några större problem, men jag hade svårt för att läsa, för bokstäverna hoppade omkring och jag fattade ibland inte vad det stod. Det var ingen som uppmärksammade det på den tiden – vi pratar alltså 50-60-tal. *L* Själv trodde jag mig vara lite mindre smart än kompisarna…

Idag står det i tidningen om dubbelhänthet och det är ingen större nyhet i den texten för mig. Dyslexi är ett ord som ’kom’ när jag var vuxen och då förstod att jag hade en ’släng’ av det. Och att det förmodligen berodde på dubbelhäntheten. Nu har det ju blivit väldigt vanligt att snacka om ADHD också, så vem vet, jag har kanske en släng av det också?

Dubbelhänthet ökar risk för adhdStockholm.

Barn som är dubbelhänta löper ökad risk att drabbas av problem i skolan och symtom på adhd. Exakt vad som ligger bakom sambandet är ännu inte klarlagt, enligt en ny svensk studie. Ungefär en av hundra personer är dubbelhänt. Tidigare studier har antytt ett samband mellan dubbelhänthet och dyslexi. Nu visar en ny studie vid Uppsala universitet och Imperial College i London, där nära 7 871 barn – varav 87 dubbelhänta ingick, att de senare ofta har språk- och inlärningssvårigheter. (TT)

Hur det går att läsa nu för tiden? Jo tack, det går långsamt, så jag föredrar ljudböcker framför vanliga böcker. Men tidningar och kortare texter är inga problem. Och skrivit, det har jag gjort så långt tillbaka jag kan minnas. Och jag ser inte om det blir lite stavfel ibland, fast jag både dubbelkollar och trippelkollar innan jag publicerar. Nu hinner jag inte det för nu ska jag på danskurs igen. Så håll till godo!

Anmaja

1 comment
  1. Hur kan man veta om man är dubbelhänt?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.