Särskrivning – igen ;-)

Hittade en grupp på Facebook som heter:

Kämpa mot särskrivningar.
Vårda sammansatta ord i det svenska språket.

Jag gick just med i den gruppen. Jag kan reta mig skogstokig på ungdomars, och andras med för den delen, sätt att särskriva och känner mig som sura gamla tanten som inte vill förändra svenska språket. Men sån är jag inte, jag tycker ett språk ska utvecklas och självklart ska vi ta in nya ord från andra språk.

Att särskriva anser jag vara ett stort språkfel. Se exemlen här hur tokigt och svårläst det blir. Lite roligt kan det också bli, men ofta kan det bli galna missförstånd…

KYCKLING LEVER – ”..han lever, han lever, hurra hurra”
BAD SHORTS – inte är de bra inte…
HUGG ORM – Effektivare än att slå den?
BRUNSTENS BATTERIER – något för massageapparater?
SKUM TOMTE – tar klapparna själv.
RöK FRITT – bolma på bara!

SLäNG GUNGAN – den är nog trasig.
SJö NäRA TOMT – inte sjönära då?
KASSA SKåP – inget att förvara något värdefullt i.
HAND TVäTTAS – före maten.
KLIPP PYTON – har ormar hår?
NACKA NAPRAPATERNA – ta livet av dem!

LåNG HåRIG – men kanske snaggad?
BIND GALEN – innan han skadar någon!
SNOR KRåKA – stjäl en fågel.
JäST SVAMP – alkoholhaltig?
ETT STYCK MORD – vill ni beställa något mer?
SKYGG LAPP – skraj same?

HåLL PLATSEN – så ingen annan tar den.
SJUK GYMNAST – kan behöva en sjukgymnast.
MORGON ROCKAR – kväll suger?
BARN UNDER KLäDER – rädda dem innan de kvävs!
SUPER UNDER STäLL – dricker alkohol medan han sladdar?
ETT TRUMPET SOLO – tutar lite motvilligt?
SNODD MAPP – åhléns kränger hett kontorsmateriel för 19:90

”Sjuk sköterska som är brun hårig och har en skum banan”
”är du djur och naturintresserad?”- är inte de flesta djur naturintresserade?
”Skivad kalv lever med kul potatis”- kan skivade kalvar och potatisar vara sambos?
”Extra knäck till jul”- lite julgodis är aldrig fel.
”Svensk general agent för Kinaföretag”- militär med rätt att döda…
”Inte rädd för att visa fram fötterna”- hoppas bara att han tvättade dem innan.

(¯ `° •. ¸? Anmaja ? ¸. • ° ’¯)

7 comments
 1. Så sant… visst kan det göra en tokig!!
  ha en bra vinterdag!
  Kram

 2. många av dom här särskivningarna är ju våldsamt roliga, men i en del fall kan det ju blir irriterande fel.

  jag är också emot särskrivningar, men jag är tyvärr säker på att det är nåt vi måste lära oss leva med. språket utvecklas, och ibland inte till det ”bättre” (om jag och du får tycka då!).

 3. Sånt stör jag mig också på! Språkpolis som jag är… men jag märker att jag reagerar mindre och mindre eftersom jag läser så mycket bloggar, ofta med uruselt språk. Man lär sig liksom att bortse från alla felstavningar, syftningsfel, särskrivningar osv., då det är så oändligt många att det skulle ta upp 24 timmar av ens dygn att försöka rätta allihop. Och det skrämmer mig faktiskt en hel del! Ibland kan jag till och med bli osäker på hur vissa ord egentligen stavas (jag som alltid varit bombsäker på stavning!), då jag ser dem felskrivna mest hela tiden. Tänk om man hade kunnat läsa bloggar genom ett välskrivningsfilter?

 4. hehe så fel det kan bli. Man bör va försiktig!

 5. Hahaha…skrattar så tårarna rinner. Ja så det kan bli men man behöver inte särskriva ens för att det skall gå troll i bokstäverna t.x. Teskedar. Betona det fel så blir det oläsligt. téskédar hahah.. vad är det då?
  Fastnade en dag i en bok jag läste på ordet för jag betonade det fel .Kunde inte begripa vad det var för något. Till sist sa det klick och då skrattade jag med gott åt min egen tokighet.Så kan det gå.

 6. Så fel det kan bli om man särar på orden….hi hi hi
  Kram Ingrid

 7. Ja det kan bli helgalet…
  A

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.