Mjölk eller grädde?


Två stenar med en rostig järnplåt emellan – Stadsparken i Kalmar

Jag har inte druckit mycket mjölk som vuxen, men köpt hem för att ha i kaffe, te, bak- och matlagning. Men när jag började med LCHF den 17 januari 2008 övergick jag till tjockegrädden. Inte så att jag dricker den som mjölk, nej. Men i maten är den god och att ta en klick vispgrädde ibland är jättegott.

Margareta på Kolhydrater i Fokus har ställt ihop detta för att se och jämföra.

Livsmedel Mgd kcal Prot Fett Kolh
Vispgrädde fett 40 % 100 375 2,1 40,0 3,0
Mellangrädde fett 27 % 100 264 2,6 27,0 3,7
Kaffegrädde fett 12 % 100 137 3,1 12,0 4,4
Standardmjölk 100 60 3,3 3,0 5,0
Mellanmjölk 1,5% 100 47 3,5 1,5 4,9
Lättmjölk fett 0,5 % 100 39 3,5 0,5 5,0

Vad föredrar du?

Anmaja

6 comments
  1. Numera har jag för det mesta äggmjölk i kaffet.. annars blir det tjockgrädde.

  2. Mjölk till kaffet, tack! Men grädde i maten! Är det någon som har kletat på plåten eller ska det vara så?
    Hulda

  3. Vispgrädde såklart!
    Vad fint du har det här inne. 🙂

  4. Äggmjölk var ett tag sen jag gjorde nu, jag fick aldrig riktigt till det så jag tyckte att det blev gott. Ska nog testa igen. 😀

    Ja det är någon som kletat på plåten. 🙁

    Välkommen Gröna Anna och roligt att du tycker jag har det fint här. 🙂

    Anmaja

  5. Intressant jämförelse!! Numera är det mellanmjölk som gäller för oss som dryck till maten – när vi inte dricker vatten förstås. Vispgrädde är given i matlagningen.
    🙂

  6. Beppan, mellanmjölken går fetbort, här är bara äkta vara, fet mjöl och tjockegrädde. 😉
    A

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.