’Sär skrivning’


Höstlöven singlade sakta mot gräset som fortfarande var grönt

Läste i senaste pappersvarianten av PC för alla om det allt vanligare fenomenet med särskrivning. Det är tyvärr nya Word som delar på ord som inte skall delas. Det är oftare yngre personer som särskriver och på Wikipedia läser jag även att direkta missförstånd är ovanliga pga särskrivningar, men också att det blir mycket svårare att läsa då den inte följer den vedertagna skriftspråksnormen.


Det växte snabbt upp svampar när trädet huggits ner

Jag är verkligen benägen att hålla med om den svårigheten. Jag får stanna upp vid ord som är särskrivna och fundera på vad som menas. På Wikipedia står också ”Ett annat problem är att textens vederhäftighet kan ifrågasättas eftersom många uppfattar särskrivningar som ett tecken på okunskap och bristande bildning”.

Kanske att ta i? Eller? Vad tycker du?


Om bilden fanns inget att säga…

Det finns ett par riktigt roliga sidor om särskrivning. skrivihop.nu är egentligen en sida som är ’nerlagd’ men den finns kvar som ett gammalt museum och det går att bläddra runt där. skrivihop.se är den aktuella sidan där folk bla kan skicka in tokiga texter.

Vad sägs om de klassiska: ”Brun hårig sjuk sköterska tvättar patient under kläderna”och ”Fryst kyckling lever”. Stackars patienter som blir tvättade under kläderna, är det en hel hög eller bara deras egna kläder? Lite otäckt att den frysta kycklingen lever…

Det ska förstås vara Brunhårig sjuksköterska tvättar patientkläderna och Fryst kycklinglever, men det behövde jag väl inte förtydliga. Nej rena missförstånd är ovanliga, men det kan bli ’lite roligt’.

Anmaja

2 comments
  1. jag är hård och kantig och ja, jag ser särskrivning på exakt det vis du beskriver! fast jag skäms för det. att tycka sådär alltså…!

  2. ullisar 🙂 😉 Jess.
    Anmaja

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.