LCHF självklart för mig


Bacon, äggröra, sallad, halloumi…

LCHF – lite tjatigt? Men det känns ju så rätt.
Inga lightprodukter, aldrig nånsin mer!
Hur kunde jag låta mig luras så länge?

Läste i början av min tid med LCHF en matblogg som jag gillade, men sen tappade jag bort den och nu har jag hittat den igen. Mycket gott och klokt finns att läsa där, alltså här – Chakula. Bland annat denna (jättelånga kloka igenkännande) text:

En text från mars 2007:

LCHF-folket blir stundtals liknat vid en sekt. För mig är det en parallell som ger riktigt dålig eftersmak. Det finns kriterier på vad som kännetecknar en sekt, och jag tror knappast en frivillig koströrelse där de flesta aldrig ens har träffat varandra kan leva upp till dessa.

Men det är klart att jag förstår tanken.

Jag funderade på min viktväktartid. När jag gick på möten, fick “peppning”, och samtidigt lockades med snacks redan i entrén. Jag avskydde alltihop. Frågor slängdes ut till blyga violer som mig, som inför hundratalet människor skulle svara “rätt”, och nåde den som sa något som inte passade in i konceptet… Tanken på sekt ligger möjligen något närmare till hands i det sammanhanget.
Jag genomled det hela bara därför att jag trodde det var enda sättet att lyckas gå ner i vikt.
Och visst gjorde jag det. Jag tänkte på mat dag och natt och lyckades ändå gå ner en massa kilon.

Varför är då Viktväktarna inte bra? Deras metod funkar ju uppenbarligen?

Jo, framför allt funkar metoden för dem själva. Det är trots allt en affärsidé, och en lyckosam sådan.
Ytterst få människor orkar hålla en så kalorisnål och omättsam diet resten av livet. Alltså fyller man på med extra mat och går ovillkorligen upp i vikt igen.
Detta gäller för samtliga dieter jag känner till. Det finns ett fåtal som klarar det, men de allra flesta trillar dit och är snart tillbaks där de började, ofta med ännu större övervikt.

Vad är då skillnaden med LCHF (animalisk högfettkost)?
Den måste man också äta livet ut för att inte börja lägga på sig igen, åtminstone en modifierad variant.

Skillnaden är milsvid.

För det första är LCHF en mer ursprunglig föda. Det är naturlig mat och innehåller sådant människan är byggd att äta. Det gör att kroppen läker och man kan ofta bli fri även från riktigt besvärliga sjukdomar och krämpor. Man mår helt enkelt så bra att man inte vill gå tillbaks till en kolhydratrik kost igen.

För det andra höjer kosten inte blodsockret. Det betyder två saker: Fettlagring omöjliggörs. Sockersuget (suget efter kolhydrater) försvinner. Det blir lätt att avstå både mackor och godsaker.

För det tredje blir man ordentligt mätt och håller sig mätt mycket länge. Mellanmål blir inte längre viktiga och faller ofta bort helt. Detta gör att kaloriintaget ofta håller sig inom mycket modesta gränser. Men framför allt att man blir av med eventuell matfixering.

För det fjärde måste man inte räkna kalorier. Det handlar om hormonell viktminskning (insulin) och inte om kalorier. Många går ner i vikt även på 3000 kcal om dagen.

För det femte är det en individuellt anpassad kost. Du väljer själv. Din kropp är inte likadan som någon annans och vad som passar dig är unikt. Därför lär du dig din egen kropp och kan ge den precis vad den behöver för att fungera, må bra och justera vikten.

För det sjätte är det svårt att överäta på animalisk högfettkost. Hetsätning brukar avta ganska snabbt. Prova själv att äta mycket naturligt fett utan att samtidigt få i dig kolhydrater. Det är inte lätt.

För det sjunde finns det ingen som tjänar pengar på att du äter LCHF. Mer än du själv.
är du typ 2-diabetiker kommer förmodligen insulinproducerande företag att förlora stora pengar på dig.
överhuvudtaget kommer du antagligen inte att bidra lika mycket till läkemedelsindustrins vinster eftersom du blir friskare.
Det finns inte något “One size fits all”, färdiga menyer eller system som någon håvar in kosing på.
Du behöver inte vara betalande medlem någonstans.
Du köper betydligt mindre mängd mat, men av betydligt högre kvalitet. Förmodligen gynnar du ekologiska producenter när du har möjlighet och kanske satsar du på naturbeteskött.
Du blir mer medveten om livsmedelsindustrin, vad maten egentligen innehåller och vill ge både dig själv och dina närmaste det bästa.

Det finns många belagda fördelar med att äta animalisk högfettkost (LCHF). Att själv ha personlig erfarenhet av många av dem gör kanske att man i pur glädje vill berätta för andra. Det är tråkigt om det betraktas som sekteristiskt, jag tycker att man på sin höjd kan kalla det tjatigt.
Jag vet med mig själv att jag lätt kan prata för länge om hur fantastikt bra jag mår och hur jag rekommenderar naturlig mat.

Däremot tror jag nog att rörelsen – i den mån det existerar en sådan – betraktar LCHF som det absolut riktiga att satsa på.
Och med ovanstående uppräkning – hur fel kan de ha?

Visst är det bra skrivet? Och inte jobbigt att läsa hela – om intresset finns och det gör det ju. Läs mer hos Chakula vetja!

Anmaja

6 comments
 1. Håller med hon har en bra blogg och LCHF är inte alls tjatigt.. 🙂
  Kram

 2. Garlica – ja, och du har också en jättebra blogg! 😉
  Anmaja

 3. Hej Anmaja ja du det där med bantning och viktnedgång kontra mat och smarta affärsmän.Har lärt mig att äta rätt är det enda som gäller och lagom sund motion,Sen denna kroppsfixering som råder idag gör mig illamående e på madonna se på benranglen till toppmodeller och filmstjärnor fy så de ser ut Såg en ren skräckbild på Beckhams fru fy så hemskt hon ser ut som en ”beslsenfånge”i ett koncentrationsläger. Usch Lagom lie hull är inte fel tycker jag sen finns det ju dem som har problem pga av sjukdomar åt båda hållen för mager för fet men de är en hypofyshormonhistoria med sjukdom de kan inte gå upp eller gå ner hur de än bär sig åt,ja var och en efter sitt mått är nog lugnast tror jag godnatt sen när det är dags

 4. Jag tror att många ”oinvigna” LCHFare tycker nog att man beter sig lite som om man vore i en sekt 😉
  Jag berättar gärna euforiskt om mina hälsovinster och fördelarna med LCHF-kost. Det finns inga nackdelar bara fördelar.
  -Jaha, du bantar; har jag fått till svars många gånger.
  Nej, jag bantar inte. Jag har bara bestämt mig för att överleva.

 5. Filifjonkan, ja det här med bantning och viktväkteri är inget för mig heller, jag har lagt av med allt sånt och det är synd att inte fler förstår hur fel det är, men jag tror att det kommer, att fler fattar vitsen med rätt mat.

  Vipsan, jag skrev visst fel nånstans, ’Vispan’ det var ju inte meningen. *L* Ja jag har också fått frågan om jag bantar, men nej, det här är ingen bantning! Just så. 🙂

  Anmaja

 6. Hej,
  Jag kör själv med LCHF (så jag slipper påhopp)
  och trivs jättebra med den kosten, för den är långsiktigt bra för just mig.

  Att gå ner i vikt handlar uteslutande om kalorier in, och kalorier ut. Gör du av med mer energi än vad du stoppar i munnen går du helt enkelt ner i vikt. Det har inget per se med insulin eller hormoner att göra, och det är på tiden att alla lchf fanatiker tar vid, vid det här. LCHF passar många, eftersom maten inte är särskilt energität. En påse chips är oerhört energität, medan ett paket bacon inte är särskilt energität med dagens mått. Det är inte för att det är något ”magiskt” med lchf som man går ner i vikt, utan för att maten inte är särskilt energität.

  Socker är energitätt, och det utesluter man. Vips stoppar man inte i sig lika mycket energilängre.

  Så, att påstå att man kan äta 3000 kalorier och ändå gå ner!!

  Ja.. Det om man gör av med mer än 3000 kalorier..

  Och man kan stoppa i sig över 5000 kalorier genom pasta, chips, socker och läsk – och samtidigt gå ner.. OM man gör av med mer 5000 kalorier.

  Så, det finns många fördelar med LCHF, allt från en mer balanser hormon produktion som kan lindra acne – till ett jämnare blodsocker som kan påverka humöret och naturligtvis energin positivt. Men – att gå ner i vikt handlar Uteslutande om att göra av med mer energi än vad man stoppar i munnet – och den fysiologin är på intet sätt ägt och cypyrightat LCHF, utan gällar alla dieter. Finn den väg som passar Just dig rätt – men trolla inte fram saker som du inte har koll på.
  Lycka till med allt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.