IBS + Omega-6


Hoppas han aldrig får viktproblem av fel kost!

Smyger in lite om LCHF då och då.
Här har jag läst på Annika Dahlqvists blogg:

Artikel i SvD;
överskott av den fleromättade fettsyran omega-6 orsakar inflammation i kroppen, inte minst i tarmen. Inflammation i tarmen innefattar bla och Ulcerös Colit samt Morbus Crohn. Omega-6 finns framför allt i matoljorna majsolja, solrosolja, tistelolja, sojaolja m fl. Olivolja och rapsolja innehåller mera av enkelomättade fettsyror, och därmed mindre omega-6.

Margariner som Becel, Milda, Runda bords och Keijo innehåller hög halt av omega-6. Vegetabilska fetter som i spannmål innehåller bara omega-6.

Omega-3 har motsatt effekt, det är inflammationsdämpande. Det behövs bara några få gram om dagen av det. Omega-3 finns i fisk (som ej har odlats med omega-6), i fiskolja, i smör och köttfett från kor som har betat gräs och inte ätit hög andel omega-6-rikt kraftfoder.

Omega-3 av vegetabiliskt ursprung (som i linfröolja) består av för korta kedjor, och vi kan inte tillgodogöra oss dem. De måsta passera via ett djur som kan förlänga kedjorna så att vi kan tillgodogöara oss dem.

Mättade fetter, som det finns hög halt av i smör, är inte inflammationsframkallande. Bregott är smör utblandat med rapsolja. Den innehåller mindre andel mättat fett och är inte lika bra som smör, men ganska bra ändå.

I margariner finns det konstgjort mättade fetter, antingen via härdning av omega-6-oljor eller omestring av vegetabiliska mättade fetter. De härdade fetterna är erkänt sjukdommsframkallande, orsakar bla hjärtinfarkt. De omestrade margarinerna (ex Becel o Milda) har aldrig visats vara ofarliga för människor att äta. De kan opckså orsaka hjärtinfarkt och andra folksjukdomar, inte minst genom sitt innehåll av omega-6-syror.

Vetenskapliga studier har också tytt på att omega-6 orsakar andra inflammatioriska sjukdomar i kroppen, som hjärtkärlförkalkning och hjärtinfarkt, reumatism samt cancer.

Länken till originalartikeln.

Anmaja

2 comments
  1. jag läste faktiskt det där om Omega 6 och Ulcerös Colit, fast det var nog i ett annat sammanhang. anledningen till att jag reagerade (för annars rinner såna där undersökningar alltid förbi i ett nafs) var att just den sjukdomen finns både i familjen och vän-, och bekantskapskretsen.

  2. ullisar, då hoppas jag att de inte äter Omega-6…
    Anmaja

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.