Donera mera!

Lokala blaskan skriver åter igen om att vi är dåliga på att vilja donera organ. Det borde väl vara så enkelt som att:

~ Vill Du ha ~ så ska Du ge ~

Eller?

Anmaja

11 comments
 1. Om det vore så enkelt! Det är klart att man ska donera då det är möjligt men nu är det ju så att det flesta organdonationer förutsätter att du är ”död” så då gäller det att man gjort klart för anhöriga om var man står.

 2. Jungfrun, det är faktiskt så enkelt att jag själv meddelar medan jag är vid mina sinnens fulla bruk att jag vill donera. Sen är saken gjord och mina efterlevande behöver ej fundera. Och de som inte skriver att de vill donera borde, som jag se det, stå längre ner på behovslistan. Vill jag inte ge, ska jag inte heller ha.
  A

 3. Jag är övertygad att vi är helt överens. Det är bara det att det är inte lätt att donera, dvs. ge sina organ så länge man är i livet och det är ju de flesta – alltså är det svårt att vara generös i den frågan eftersom det förutsätter att du är död för att kunna donera i praktiken. Det gäller som sagt att man gjort klart för sina anhöriga, eller skrivit under ett donationskort och även skickat in detta till registret.

  Man ska heller inte glömma bort att man kan göra en stor insats genom att donera blod, vilket man kan göra i stort sett hela sitt liv om man är frisk. Tyvärr är det bara en bråkdel av befolkningen som gör en sån liten gest för sina medmänniskor -men blod, det vill de ha, när det behövs.

  Jag kan tillägga att jag arbetar i närheten av både transplantationer, donationer och blodgivning så det är absolut inte ett ämne som är främmande för mig.

  Jag läste artikeln förresten och där anklagades snarare landstingen för att inte göra sitt jobb med de organ som står till buds snarare än att folk inte ville donera.

  Men som sagt – vi är helt överens :0)

 4. Jungfrun, ja vi är överrens. 🙂 Jag såg också att artikeln handlade om lite annat, men jag ’gick igång’ då jag tänkte på´et. 🙁 Självklart är också att lämna blod förstås, om man kan och får. Mitt blod vill de inte ha på grund av min allergi. 🙁 Jag har frågat ungefär var 8-9 år. 😉 Nu har jag gett upp.
  Anmaja

 5. Håller fullständigt med dig – men – av någon anledning har jag lite svårt att komma till skott när det gäller mina organ 😉
  Det är något som gör att jag tvekar. Rent logiskt så tycker jag att jag borde slå till men känslomässigt blir det tvärstopp. Möjligen någon underliggande omedveten dödsångest – har inte fått kläm på det riktigt än. Jobbar på det…

 6. Ja visst borde det vara så men man måste vara frisk när man dör för att få donera inte trycka i sig mediciner och sådant du vet, Hörde på radio idag om just Kalmar att det fanns ingen samverkan eller organisation i Kalmar för sådant det saknades tydligen kunskap vad jag förstod`Läkaren de intervjuade sa bara halvkväden visa ville inte gå rakt på sk kändes so det var ”en hund begraven ” där någostans på hans snack! Jag undrar faktiskt Tydligen var de inte överens om hur det skulle vara om de skulle hålla liv i en kliniskt död förr att kunna donera av den sen?? Kostade stora pengar och uppehöll en dyr plats med finns tydligen många aspekter på det.

 7. Håkan – Men om du själv var i behov av ett organ från en annan – skulle du avstå då? Det har inte med dödsångest att göra tycker jag, det har att göra med lusten att leva. 😉

  Filifjonkan – Ja det är friska delar de vill ha förstås, men bara att jag meddelar registret att jag vill donera och sen får ju läkarna avgöra om de vill ha nåt från mig när jag ändå ligger där död. Jag skäms att säga att jag bor i Kalmar och och jobbar på sjukhuset när vår sjukhuschef tycker som han gör och handlar efter plånboken. Förresten, vilken kul sida du har. Rörig och rolig sammanfattar jag den! 🙂

  Anmaja

 8. Anmaja – det är just där känslan och logiken krockar. Känslan följer inte alltid logikens mönster.

 9. Håkan – jag både förstår – och inte. 🙁
  Anna

 10. det här är den enda typ av välgörenhet jag tycker är bra! om man nu kan kalla det välgörenhet? egentligen är det väl bara självklart?

 11. ullisar, visst, det känns självklart för mig. 🙂
  A

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.