Femarmad

Någon har undrat hur jag gör…

Först ringlar jag upp, ca två tredjedelar av kroppen
och sen skär jag ut hål där armarna ska byggas ut.

Sen ringlar jag runt hålen och ’drar’ ut lera innifrån, så att det sitter riktigt ordentligt. Bilden jag satte in i går här under, och frågade vad det var, är en närbild från ’inanmätet’ på på en stake.

Jag stagar alltså upp med extra lera mellan hålen, så att det finns att ta av när jag drar ut leran. Allt för att inte armarna sen ska trilla av, men att det ändå ska se ut som om de bara är tryckta mot kroppen.

Här syns rätt tydligt att ringlorna på insidan är utdragna och tillslätade.

När jag kommit så här långt brukar jag fortsätta med kroppen och armarna i samma takt och sen blir det manchetter och ljushållare sist.


Så här kan det se ut när den är klar för första bränningen

Anmaja

8 comments
 1. Det var roligt att få se hur en femarmad ljusstake blir till. Fast jag tror ju inte att det är så lätt som det låter. Hålen för armarna måste ju sitta på rätt avstånd från varandra o.s.v. Jag hade garanterat klantat till det. Ja ja, alla kan inte ha gåvan. Får önska dig en fin ledig dag. 🙂

 2. Arvidsdottern – Nej det är inte alltid jättelätt, men det är härligt när det snurrar på och inget krånglar. 😉 Hålen mäter jag ut med ögonmått och ibland kan det komma lite fel, oftast blir det bra.
  Önskar Dej också en skön helg!
  Anna

 3. Det ser ut som det är lergods inte stengods lera.
  Ska bli spännande att se efter bränningen kul att följa keramik ljus staken från klump till färdig sak.
  Gjorde själv lite saker för några år sen.
  Kram Ingrid

 4. Ingrid – Jag har knappt aldrig jobbat med lergods, bara ett kort tag. Nu är det bara stengods som gäller. 😉 Kul att Du gillade att följa jobbet. Vad gjorde Du själv för saker?
  Anmaja

 5. Kul att få se hur ett av dina arbeten skapas fram.

  Ha en trevlig helg!

  Kram Gunilla

 6. Tack Gunilla, hoppas din helg också är trevlig.
  Anna

 7. Väldigt snyggt gjort! Håller med Arvidsdottern, det är inte alla som har gåvan.
  Det ser så självklart ut när man ser något som någon som kan har gjort. Och du kan! Ska bli roligt att se den färdiga ljusstaken sedan.

 8. Håkan – Nej alla har nog inte gåvan, men jag har fått den från var vet jag inte. 🙂 Men det måste finnas ett intresse också annars går det nog inte.
  Anmaja

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.