Lussekatt flyttar ut på landet

Lussekatt ska få komma till ett nytt boende, en lägenhet utanför stan. Han ska åka bil, instängd i sin fina bur som han inte gillar, med sandlåda och alla sina grejer i kväll. Han gillar inte att åka bil heller och jag kommer inte att följa med, han kommer att känna sig dubbelt sviken. En kompis till Emmadoteran har lovat förbarma sig över min lille vän när jag åker till Stockholm i morgon och Emma hämtar och tar med honom efter jobbet i kväll. Men sen kommer han ju tillbaka till stan förstås. *L*

Så här skrev jag nyss i ett kattforum i en diskussion om innekatters vara eller inte vara:

”Intressant läsning. Jag har en innekatt men hans tre första år var vi ute och gick 30-90 min varje dag, i sol som snö och han verkade att trivas utmärkt. Han har sele och kopplet är ett sånt där som löper löst i en rulle/handdag. Han hade alla möjligheter att skutta omkring rätt fritt alltså. Eller att ligga 37 minuter och titta i en vägbrunn. Kul för mig att stå där, men jag började lyssna på ljudböcker för att roa mig under tiden – för vi var ju ändå ute på hans villkor.

I höstas hände nåt som han blev skrämd av och sen dess är det en kamp att få på honom selen och därför har vi inte varit ute på hela vintern. Han går inte till dörren och jamar och han trivs som fisken i vattnet att sitta på balkongen som förstås är nätad.

Jag bor i stan i ett lugnt villaområde men skulle aldrig nånsin låta honom gå ut själv – även om han inte kostade många kronor i ”inköp”. Jag vill inte att han ska bli påkörd eller springa bort. Jag försöker tänka mig in i hur det skulle vara att mista honom genom olycka och slarv, men också tänker jag på den stackars chaufför som eventuellt skulle köra på honom – bara för att jag släppt ut min katt vind för våg, utan uppsikt. Hur skulle den personen känna det?

Jag vill heller inte att grannarna ska bli irriterade på min katt när han går in och leker i rabatter och sandlådor, klättrar på motorvarma bilar etc. Kanske trippar in till någon med öppen terassdörr, nån som åker bort, stänger in honom och tänk då om de har larmat sitt hus? Vad händer då när min kisse rör sig där inne? Jo larmet går och falsklarm blir inte billigt.

Det finns många skäl till att min katt inte får gå utan uppsikt ute. Och att säga som en jag träffade när Lussekatt och jag var ute förra året håller inte: ”Bättre att katten får ett kort lyckligt liv i frihet, än att ha den både instängd och i koppel”. Jag går inte gärna förbi det huset igen, det finns inget mer att diskutera med dem.”

Anmaja

4 comments
 1. En katt behöver inte komma ut för att leva i frihet. Frihet kan katten ha inomhus. Det viktiga är att man är en bra kompis till katten. Jag hade två innekatter som båda blev 14 år gamla och de levde ett så lyckligt liv inomhus. Det märkte man på dem. De fick mycket av vår tid och hade dessutom varandra. Men vet du vad, Anmaja, det finns alltid nån besserwisser som kommer och påpekar att man gör fel, oavsett hur man gör. Det bästa är, tror jag, att inte alls bry sig om det.

 2. Arvidsdottern – Du har så rätt så rätt. Tummen upp för Dej ida, fallera. Och en tanke till Dina fina katter i himlen.
  Anmaja

 3. Vi har två katter som båda har möjlighet att vara ute. Alfons han har ett jättebehov av att vara ute speciellt på våren och sommaren. Ligger ofta ute hela dagen och stora delar av natten. Varje natt knackar han på altandörren eller sovrumsfönstret och vill in och äte lite. Vi går upp ett par tre gånger på natten och läpper in och ut honom.
  Han väljer att liga på sin favoritsittkudde, en blå med vita garnploppar i eller i utesoffan där vi har två filtringar som han nystar in sig i. Alfons fyller fjorton nu i slutet av maj.

  Monstret hon fyller sexton och hon vill väldigt sällan gå ut. Hon går ut om vädret är ok, stannar ute i 10 minuter sedan vill hon in igen. Är det riktigt soligt kan hon ligga ute i någon timme.

  Det är nog väldigt olika på katter, en del trivs jättebra att vara inne hela tiden medan andra har större behov av att vara ute.
  Tycker Lussekatt och du gör helt rätt. Bra att han får vara inne, han verkar ju trivas kanon!

 4. Håkan – Tack för Dina ord! Det verkar som om Dina katter också har det jättebra!
  Anmaja

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.