Moms, procent och ont i magen

Den nya leran kom och jag är så spänd på att börja fingra på den. Hade tänkt gå ner idag efterson dansen har höstlov, men har för ont i ryggen för att orka mig iväg. Satte mig att räkna ut vad var och en ska betala i stället och det där med procent är ju inte min starka sida. Känner ett svagt minne från matematiklektion och en ont-i-magen-känsla när jag tänker på det.

Nån sa att jag bara skulle ta summan gånger 25, men si det förstod jag måste bli galet, alldeles för mycket, så jag googlade men fann inget vettigt där heller. Kom då på att jag kunde kolla i hjälpavsnitten i Excell och hittade där hur enkelt det var! Jag har köpt lera för 640 kr och momsen är 25 %. Det blir 640 x 0.25 = 160 och min summa blir därmed 800 kr, men sen kommer frakten på det och sammanlagt blir det 930 kr att punga ut.

Hur mycket av det kommer jag att få igen i form av försäljning? Ja det kan man fråga sig… Jag kan också fundera på om det även ska vara moms på frakten?

Precis när jag skulle skicka ut detta för publicering kom ett svarsmejl med pris från StensöBuss vad de tar för att köra Linedancarna fram och åter till Riga-kryssen i vår. Ett pris och så moms på det och då kunde jag räkna ut om det stämde (som om jag skulle tvivla på att det var rätt?) och jag konstaterade stolt att det gjorde det.

Borde jag inte ha lärt mig detta med procent i skolan? Men det är ju hundra år sen och förmodligen satt jag som vanligt och drömde när vi lärde oss det och sen har jag aldrig i livet nånsin behövt räkna ut procent *. Förrän nu alltså…

Anmaja

* Verkligen räknat ut exakt, jag har naturligtvis höftat drickspengar tidigare! *L*

2 comments
  1. Matte var en av mina favoriter i plugget. 😉 Huvudräkning har alltid varit lätt tycker jag. Ibland när jag går och handlar så går det ibland fortare att räkna ut i huvvet än när de knappat in det i kassan.
    Men visst är det bra med datorer det finns så mycket hjälp. Jag använder datorn ofta till att söka något som jag inte vet. 😉

  2. Berit – Matte var inte favvisämnet precis, som Du förstår. Mina bästa ämnen i Grundskolan var Teckning, Slöjd och Svenska… 😉
    Anmaja

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.