Bårtäcke och lapptäcke


Tidstypiskt 70-tal, handsytt, sexkants-lapptäcke
Photoshoppat 2008

Läste i en blogg på www.silvergen.se en bra idé till min 60-årsdag. Nu är det ju långt in i framtiden men jag tar med mig idén till dess. Så här stod det och jag minns tyvärr inte vem som skrev det:

”När jag för flera år sen fyllde 60 önskade jag mig av arbetskamrater och andra vänner en lapp. En tyglapp 20×20 cm. Jag hade redan fullt i skåpen. Mängder av vackra skapelser strömmade in, många med broderade åminnelser. Alla i vackra tyger. Av dessa har jag sytt ett lapptäcke – ett väntäcke, som jag avnjuter varje dag då jag går in i sovrummet.

Det ska bli mitt bårtäcke har jag tänkt. Jag tänker mig vara omsluten av vännernas kärleksfulla handarbete, när jag ligger där i kistan. – Ska det brännas också, frågade ena dottern. – Nej, har jag svarat. – Det ska ärvas.”

Innan mamma gick bort 1997 sa hon att hon ville ha enklst tänkbara kista och ett bårtäcke över. Syrran och jag funderade på om hon hade vävt något tillräckligt stort och kom på att systerdottern hade fått en stor duk tidigare. Den tog vi och det blev mycket fint, särskilt med tanke på att det var mammas egen vävda duk och så som hon ville ha det.

Jag har sytt många lapptäcken, det första till den äktenskapliga sängen i början av 70-talet. Ett gult dubbeltäcke som sen följt med på campingar och picknickar åren igen och kastades när det var så slitet att det knappt höll ihop, för bara några år sen. Barnen har också fått varsina och det ena, Emmadoterans har jag från garderoben just plockat fram för att fotoföreviga – bilden här över. Jag Photoshoppade lite med det… *L*

Anmaja

3 comments
 1. En sån fin idé att göra ett bårtäcke av ett vänskapstäcke! Själv sydde jag för en del år sedan ett bårtäcke – likaväl som man har en dopklänning i släkten borde man kunna ha ett bårtäcke tänkte jag – jag tilltalas också av tanken att man slipper lägga ner en massa pengar på dyra kistor, som kanske rent av blir en sorts skrytobjekt. Inför döden är vi alla lika! Här får du en länk så du kan se mitt bårtäcke
  http://flickr.com/photos/blockcentral/157982652/
  med vänlig hälsning
  Gertrud Bock

 2. Gertrud – Trevligt att det kommer en ny person och kommenterar. Alltid lika roligt att se ”Ny kommentar för moderering”, jag måste ju godkänna alla nya, sen är det fritt fram.
  Fint bårtäcke Du har sytt! Vackra finstämda färger. Är det gröna broderat på?
  Ja det här med kistor som kostar flera tusen är bara inte klokt! Jag vill absolut ha billigast tänkbara, gärna en pappkartong. 🙂
  Vore kul att veta hur Du hittade hit?
  Anmaja

 3. jag googlade på lapptäcke på bloggar och kom direkt till Din blogg!
  Beträffande det gröna på mitt bårtäcke är det applikation. I somliga av de ljusa rutorna finns monogram från gamla lakan och örngott. Jag tänkte att de som gått före s.a.s också skulle vara med. Hela bårtäcket är kviltat för hand – fattar inte hur jag orkade!Jag har lånat ut täcket flera gånger att användas vid begravningar.
  /Gertrud

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.