Mjölkköksutvecklingen

När jag började på Barn- och ungdomskliniken i Kalmar, den 9 april 1979, hade vi en dam som enbart jobbade i mjölkköket. Hon hällde upp flaskor med bröstmjölk, ersättning och välling till alla barn som skulle räcka under ett dygn, enligt mjölklistan för inneliggande patienter på 25:an och ”Småland”. Hon körde ut mjölkvagnen till salarna på bestämda tider och gu´nåde den som kom och tog en flaska tidigare än bestämd tid – även om ett barn skrek av hunger!

Vi började se olikheterna hos barnen, en del ville vänta, en del ville äta på andra tider och så småningom behövde vi ingen ”tant i mjölkköket”längre. Vi barn-sköterskor lagade till allt eftersom det behövdes och fixade det själva. Det var enkelt att ha det så. Vi såg ju dessutom till barnens behov och förmåga att äta, att amma fritt osv.

Nu är det andra tider. Ett nytt fint mjölkkök har byggts uppe på Vaggan-Neo och en barnsköterksa har 3-5 timmars jobb där varje dag! Det ska åter hällas upp på flaskor, alla flaskor ska märkas upp – inte bara med ett namn utan på den lilla etiketten ska rymmas för- och efternam, födelsedag, bb-nummer, mängd mat, vilken typ av mat* som finns i och hur länge maten håller. *Det kan vara egen bröstmjölk, bröstmjölksgivare eller bröstmjölksersättning.

Allt vägs, mäts med spruta och skrivs på. Små sprutor dras upp med Protovit, olika näringspreparat och kosttillskott. Små medicinburkar fylls med näringspulver. Alla ”små människor”på avdelningen har olika mängd, så det är viktigt att väga rätt och skriva på, så rätt barn får rätt flaska, burk och spruta…

Dessutom har de börjat med pastörisering av givarmjölken. Det kommer leveranser från Västerviks Neoavdelning med bröstmjölk som ska pastöriseras åt dem också. Det sker i en särskild maskin och dataregistreras.

Jaha så är det städning/avtorkning varje dag i kylskåpen, av golvet, bänkarna, mjölkpumparna och diskmaskinen. Ja det är ju maskindisk av alla flaskor, kastruller och grejer och för- och efterhanteringen av det varje dag också förstås. Städning av skåp och lådor en gång i månaden.

Ja mer hann jag inte se och hjälpa till med idag, men jag hann upptäcka att trots att köket är så nytt har de som planerade det inte tänkt på arbetsställningar och praktiska saker för att det ska kännas bra att jobba där! Kanske bara jag med min knasiga rygg som tänker på det, men de som ska jobba där i många år kanske snart känner av hur opraktiska vissa moment är?

…så släng Dej i väggen om Du säger det bara är att trycka på en knapp att jobba i mjölkköket!


Färsk mjölk!

Anmaja

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.