En liten fågel

Nu måste jag göra upp en plan för hur jag ska gå till väga om Lussekatt fångar en fågel på balkongen och släpar in den i lägenheten… Jag har börjat med att ta ner fågelmatholken som hängt ute på balkongräcket. Jag hade även talgbollar där i vintras, hängande på en bambustav som ett metspö från räcket och ut för att fåglarna skulle skräpa ner på gräsmattan i stället för ner på mitt balkonggolv. Då kunde fåglarna liksom få rensa upp själva efter sig när de pickade i sig smulorna som föll ner – i snön.

Att jag gjorde detta arrangemang med ”metspöt”var egentligen för att Lussekatt skulle få se fåglar på lite nära håll. Jag är knappast nån fågelvän, tycker att de är i det närmaste att likna med möss och råttor, fast jag måste väl ändå erkänna att de har lite finare förger. I alla fall en del. Han satt ofta i sovrumsfönstret under vintern och tittade på fåglarna som åt av våra godsaker. Bambustaven sträckte ju sig så lägligt från balkongen, mot sovrumsfönstret. Tänk vilket sammanträffande!

Nu när det blivit så varmt, ja rena våren ett par dagar, så är balkongdörren öppen och solen flödar in – så skönt. Jag var i badrummet och Lusse på balkongen. Han sitter nere på golvet, bland krukorna och tror att han inte syns. Det gjorde han inte heller för den stackars lilla fågel som förirrade sig in på Lusses revir. Jag hörde ett brak, ett sexkiloskutt och Kattaskrället dånade in med en fågel i mun! Jag fick sån panik att jag inte visste vad jag skulle göra. Han lade ner den på golvet, antagligen för att han märkte min panik, eller så har jag en minneslucka. Men på golvet låg en liten fågel, alldeles död.

Min panik släppte inte, jag högg första bästa tidning, föste upp fågeln och rusade ut på toa och spolade ner den… Den var alldelse för lätt! Det gick inte att spola och ve och fasa, jag tyckte den fladdrade med vingarna. Såg mig snabt omkring och såg gammalt skurvatten från häromdagen i skurhinken, som jag slet åt mig och hällde med kraft i toastolen så att det stänkte lång väg. Fågeln försvann på en hundradels sekund…

Lussekatt har inte fått nån puss på nosen sen dess och jag har tvättat händerna tredubbelt så många gånger mer än vanligt. Förresten så får han aldrig några pussar på nosen i vanliga fall heller.

Anmaja

5 comments
 1. Stackars dig. Vilken chock det måste varit! Samtidigt måste det ju varit väldigt härligt för Lussekatt att få ta sitt första byte. Våra katter har balkongförbud eftersom de hoppar över till grannen om de är på balkongen.

 2. Dorinda – Visst måste det ha varit härligt för Lussekatt att få fånga en fågel och på balkongen dessutom. Men jag berömde honom knappast och han måste ha tyckt att jag betedde mig konstigt. Minns att han fångade en liten groda i gräset i somras och det var också hur äckligt som helst, men vi var i alla fall ute då…

  Jag skulle också ha balkongförbud om jag kunde, men jag har ju dörren öppen när det är varmt och vet inte hur jag skulle kunna förbjuda Lusse att gå ut.

  Anmaja

 3. Den kära lilla Lussekatt! Tänk att han kunde vara så farlig för en liten fågel, det trodde jag inte. Men det är ju ett rovdjur så du får väl vänja dig…
  En gammaldags sopskyffel är inte så dumt som verktyg för att vidarebefordra något dött eller halvdött till en soppåse fvb till soptunnan. Att spola ner den var väl inte så smart. Allt avloppsvatten görs ju om till dricksvatten. berit

 4. Herregud sicken dag, vore jag som du skulle jag ta bort denna fågelmat på studs. Utan tvekan.
  Kram

 5. Berit – Det är naturens gång och jag kan väl inte direkt vara ledsen och sörja över att jag kanske har dödat en fågel som i alla fall hade dött en ond bråd död om nu min katt varit en utekatt. Att den nu hamnade i vårat dricksvatten låter förfärligt – för oss, kanske inte för den. Men vad hamnar inte mer där om man tänker på vad vi människor GÖR i toaletten. Nog om det… 😉 En sopskyffel hade jag nära till hands igår, men jag var för blockerad över vad jag skulle ta mig för.

  Maria – ”fågelholken” med mat är borta! Den åkte väck direkt!

  Anmaja

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.