Opigg och Fars dag

Igår var det en sån där riktig innedag – det var grått och regnigt hela dagen så jag såg fram mot dagens sol och dans. Humm – sol blev det men ingen dans, för jag har varit ”dålig i magen”nästan hela dagen. Frusen och håglös därtill så när Marita ringde och sa att hon inte skulle gå på dansen så spelade det inte så stor roll för min del. Man kan alltså säga att jag är opigg idag. *L* Men jag var ute en lite sväng för Lussekatt ville så gärna gå ut i solen – han ser skillnad på vädret han. Igår gjorde han inga ansatser till att gå ut.

Fars dag har jag inte firat sen jag var elva år och då minns jag inte ens vad vi gjorde. Mamma kanske bakade en kaka? En sån där med Mariekex och choklad kanske, som kallades Radiokaka? Vi drack väl saft och kaffe. Förmodligen ritade syrran och jag – i alla fall jag – nån snygg teckning till Pappa Nisse. Några veckor senare hade jag ingen pappa mer.

Jo, jag har ju firat Fars dag tillsammans med mina barn och deras far förstås, men det var när de var sju och fem år så det är ju också en stund sen. Efter skiljsmässan var jag ju inte med i det firandet.

Jag vet inte riktigt vad jag tycker om Fars och Mors dagar… Men jag tror det lutar åt att jag ändå gillar det – med måtta.

Nu har jag googlat fram ett recept på vad jag tror mammas variant från 50-60-talet. Jag såg andra recept, men detta är nog mest likt det hon gjorde. Jag hittade det på COOP´s sida och här kommer det:

”Radiokaka”

Ingredienser

250 g kokosfett
2 ägg
3 dl florsocker
1 dl kakao
kex, typ Marie

Tillagning

Låt kokosfettet sakta smälta på svag värme och ställ det åt sidan.
Vispa ägg och socker mycket posöst.
Tillsätt kakaopulvret.
Rör ner det ljumma fettet i en fin stråle.
är fettet för varmt kan smeten skära sig.

Klä en avlång bakform med smörgåspapper.
Bred ut ett lager chokladsmet i botten och varva sedan kex och smet.
översta lagret ska vara chokladsmet.
Låt formen stå i kylskåpet, så att smeten får stelna, gärna till nästa dag.
Förvara kakan kallt, ta fram och skär den i skivor när den ska serveras.

Anmaja

Ischokladkaka 16-18 bitar

4 comments
 1. Hoppas magen är bättre, tänkte höra om du var fikasugen ikväll. Dock inte på radiokaka. Har röstat på din blogg, många stjärnor fick den…
  Kram/Anne

 2. Åh vad trevligt att se att Anne har hittat hit och skrivit en kommentar, den blev jag verkligen glad över! 🙂

  Jepp magen var dålig i söndags och är bra igen… Jag har nog lite MC-liknande symptom i magen ibland. Mamma hade Morbus Chron så jag har de senaste 20 åren bara väntat på att jag också ska få det.

  Jag är alltid fikasugen, tack! Men Radiokakan är nog i fettigaste laget, så jag är glad att jag slipper den. 😉

  Anmaja

 3. Anne gjorde ett inlägg som gladde mig, sen skrev jag också ett – här över… Men varför står det i bloggen att det bara är EN kommentar? Brukar inte mina egna registreras? Nu blir jag lite osäker på det… Skriver därför detta och kollar.

  Anmaja :-):-(

 4. Jo! Nu står det TRE kommentarer, och efter detta bör det vara fyra…
  A

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.