ÖNH-mott

Jaha, idag masade jag mig iväg till öron-näs-hals-mottagningen fast jag tyckte att besvären med knölen var minimala. Svullnaden hade ju lagt sig häromdagen, men jag kände att det var nåt inne under huden. Att avboka en tid två timmar innan jag ska vara på plats, ansåg jag inte vara till hjälp för dem att få in nån ny patient ändå…

Läkaren hälsade artigt, med ett handfast grepp som ingav förtroende. Men när han började svamla om att jag sökte för något liknande tinnitus, trodde jag han läst i annan patients journal – och då hade han ändå min egen gamla pappersjournal. Inte Cosmic-datajournal som har sprickor och hål… Han sa: ”Men pappret ser så nytt ut…”Ja det gjorde det, men det var från 90-talet då jag gjorde en hörseltest bla. Så jag fick berätta varför jag kom, jag kom ju på eget initiativ, utan remiss alltså.

När han hört min historia så gjorde han en undersökning, kände o klämde. Han tittade även inne i munnen, viket jag inte själv hade haft en tanke på att göra. Men han var inne på att spottkörteln kunde vara täppt och undrade om jag känt nån sten komma ut ur kinden i munnen. Så alla ni som tipsat om att det kunde vara en ”spottsten”hade väl i det närmaste rätt. Dorinda var först ut med den gissningen och jag hade då aldrig hört talas om dylikt, men det har jag nu.

Läkaren bad sköterskan assistera när han skulle punktera och klämma ut det som fanns – de skär inte nu för tiden om det går att undvika. Jag trodde han skulle sticka i kinden, men han gjorde det genom munnen och jag var skiträdd, men det kändes inte och jag trodde jag fick hela munnen full med gegga, men det var bara så lite att sköterskan tydligen fångade upp det med odlingstopsen.

Jag fick order om att massera och fick instruktioner för det och sen skulle han höra av sig när odlingssvaret kommit. Kanske det blir antibiotika, kanske inte.

Jag är glad att det inte var en galopperande cancerknöl…

Anmaja

6 comments
 1. Jisses Anna. Vad ruskigt det låter att han KLÄMDE ut spottstenen. Jag hade varit livrädd. Och geggan i munnen! BLÄ! Tur att det inte gjorde ont iallafall men jag är nog glad att jag fick min borttagen kirurgiskt, medan jag var sövd. Jag fick min spottsten i ett provrör, som minne. Det var en hård men lätt och torr, alldeles taggig, gul sten. Jag bedömde den som ointressant och slängde bort den många år senare. Ser nu att hela intresseklubben står och antecknar så jag tar och drar mig tillbaka. *ler soligt*

 2. Skönt att det inte var cancer! Men märkligt att läkaren inte visste vad Du sökte för! Har själv råkat ut för en sådan händelse. När jag fick mitt första ep-anfall sökte jag givetvis upp Neurologen. Men läkaren där som var både neurolog och sexolog (vilket jag ju givetvis inte hade en aning om förrän efter besöket) trodde att jag sökte för potens-problem….. Ibland blir det fel. 😕

  Kul att Du nämner Cosmic. Här finns också systemet och läkarna har skilda åsikter om det. Det lilla jag vet om det får iaf mig att tro att det är ett bra och enkelt system. Men i min tidning har det faktiskt också stått att man i just Kalmar är ännu mer negativa (hittills iaf) än här.

 3. Dorinda – Han klämde bara ut lite klegg som systern tog på en tops och skickade på analys – som när man klämmer en finne kan jag tänka mig? Fast först trodde jag att jag fick hela munnen full… 🙁 Någon sten har vi inte sett till, men det låter vackert med en gul sten?

  Andreas – Ja det är skönt att inte ha en dödlig sjukdom eller iaf näst intill. Att han inte visste vad jag sökte för måste ha att göra med att jag kom utan remiss och han läste första pappret i min journal… Men det var sju år gammalt! 😉

  De hade Uppdrag granskning i veckan om just Cosmic och vad det kostat – miljoner – och hur illa det funkat – även utanför Kalmar! Det kan nog liknas vid skandal! Vi skulle börjat med datajournalerna i mitten av maj, men det blev uppskjutet till september och nu har de fastslagit första veckan i oktober… Är det nån som tror att jag tror det går igång då???

  Anmaja

 4. Jag tror att Du tror att Cosmic till slut kommer att fungera överallt!

 5. Cosmic eller annat datajournalsystem kommer att funka överallt i en framtid, men jag är inte övertygad om att Kalmar går i drift den 4 oktober… 😉 🙁 🙂

 6. Ibland är det verkligen så enkelt, eller hur?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.