Så in i döden trött och Skåneresan


Farbror Elofs Skafferi i Billeberga, Skåne

Marita ringde häromdagen och påminde om sista öppna dansen för våren. Jag sa att jag givetvis skulle komma, men att jag faktiskt hade glömt bort den. Regnet hade kommit och gått under sena eftermiddagen i går och jag var trött, så in i döden trött och när regnet tilltog vid halv sju då det var dags att cykla iväg bestämde jag mig för att stanna hemma. Somnade före åtta framför TV:n! Steg upp vid elvatiden och klädde av mig och kröp ner mellan lakanen. Varför är jag sååå himmelens trött?

Helgen med ArtAttack var helt igenom lyckad. Jag körde den ena minibussen och det känns alltid bra. Då sitter jag rakt, kan ställa in stolen för min rygg osv. Vi åkte till många trevliga ställen och vädret var bra, dock inte för varmt, men soligt. Färden gick först mot Halmstad, men vi stannade kort på vägen och drack medhavt kaffe o åt goda mackor som Kalles fru Margareta hade gjort.


Utsikt från mitt rum

Vi var i Mjällby konstmuseum och såg Stellan Mörners tavlor och hörde lite om Halmstadsgruppen. Sen åkte vi till Heagård konsthantverk och åt lunch i deras Skafferi – äggakaka och stekt fläsk, oj vad gott! Jag handlade en gulorange top i Butiken på landet och vi såg de mest roliga, fina och vackra konstföremål på utställningen. Tur att vi inte hade så mycket tid för då hade pengarna rullat.

Norrvikens trädgårdar besökte vi och jag njöt av att gå lite själv och insupa allt vackert där. Vi åkte framåt kvällen till Rusthållargården i Arild där vi tog in. Jag fick ett fint litet rum ut mot vattnet och sen åt vi en god gemensam middag i deras matsal.


Japansk trädgård i Norrviken

För morgonpigga fanns tid – fast det var knappt om den – att gå ner till Nimis före frukosten och se det stora sk konstverket av Lars Vilks. Självklart ville jag det och jag fick fyra till med mig. Vi åkte buss så långt vi kunde, trodde vi, men det visade sig att vi kunnat köra mycket längre så det blev en lång, men skön promenad. Sista 500 metrarana stupar det rakt ner och det var för jobbigt så jag vilade och sa att jag stannar och går uppåt igen. Det visade sig attjag hade varit nästan ända nere! Men jag är glad att jag stoppade, för det var jättejobbigt att gå tillbaka. Men Evas man Anders gick snabbare tillbaka o hämtade bussen så vi kunde ta det lite lugnt.


Nimis vid Kullaberg

Till frukosten var vi tillbaka till halv tio och hann äta i lugn och ro innan vi skulle vidare. Eftersom jag körde kunde jag inte skåla i klätterchampange som de andra fyra, men frukosten var precis lika god i alla fall! Vi styrde kosan mot Dunkers hus i Helsingborg och tittade på utställningen med Rolf Hanssons tavlor som imponerade. Sen for vi vidare till Billeberga och åt lunch i en loppis! Eller ska jag kalla den för lumpbod? Farbror Elofs Skafferi – det var jättegod trerätters-lunch och miljön var den ”värsta tänkbara”men väldigt trevligt! Se bilden här över och läs mer under länken här.

Avslutningsvis stannade vi ett par timmar i Vanås och fikade och promenerade i parken för att se all konst som fanns gömd där! Det var en upplevelse och överraskning med ”konstiga”saker i naturen!


Vanås – unga New York-konstnärer

Hej hopp – Anmaja

4 comments
 1. Hej. Åh Skåne är ljuvligt. Nimis tycker jag är fräckt. Bara synd att det är så jobbigt att ta sig dit. Eller hur? NOrrivikens trädgårdar. Åh, vad jag började längta till Skåne.
  Jättefina foton!
  Skafferiet var bland det plottrigaste jag sett dock. Vad gör man där??

 2. haahha såg nu att man åt äggkaka. _det_ är mums det. Mamma gjorde det ofta när vi var små. Får nog ta tag i det igen.

 3. Farbror Elofs skafferi ser mysigt ut. Jag gillar såna där lite udda saker. Norrvikens trädgårdar har jag bott i närheten av under min uppväxt, men bara på somrarna eftersom vi hade sommarstuga i närheten. Har dock aldrig varit inne och sett trädgårdarna. Jag var nog för ung för att uppskatta sånt. Det verkar som du hade en i stort sett underbar skåneresa och jag är glad för din skull.

 4. johannapanna – kul att fler läser och även kommenterar. Jag försökte följa länken men den funkade inte – kanske Du har skrivit fel? Det plottriga skafferiet var en Loppisaffär egentligen, men med ett mycket fint kök! Kul att sitta där i röran och äta trerätters lunch!

  Dorinda – Visst var det trevligt som sagt på Farbror Elofs skafferi. Där fanns mycket udda saker, på borden låg de fulast tänkbara udda dukar, men rent och snyggt och mellan dukningen låg böcker och tidninger. Det var både gammalt och nytt. Roligast att titta i var Piff eller Riff – en liten tidning med ”halvnakna damer från 1955!!

  Norrvikens trädgårdar hade förfallit för några år sen och så tog nån och rustade upp igen och nu var jag mycket imponerad på det vi såg. Ja Skåneresan var jättetrevlig!

  Anmaja

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.